23 september 2019 | E-health | Achtergrond | 2 min. leestijd
Hoe blijf je als AD(H)D'er in het dagelijks leven bij de les? Met Super Brains: een app die helpt de regie over je leven te houden.

Voor mensen met AD(H)D kunnen heel gewone dingen een heel grote uitdaging zijn: opruimen, op tijd komen, niet appen tijdens het rijden. Hoewel AD(H)D soms als een lichte stoornis wordt weggezet, is de impact ervan niet kinderachtig. Daarom is er vorig jaar een app ontwikkeld: Super Brains. Met deze lifestylegame kunnen AD(H)D-patiënten via gamification en beloning hun leven beter op de rails krijgen. De app geeft tips, steun en herinneringen om bepaalde gewoontes aan te leren, zoals tandenpoetsen of op tijd naar bed gaan. De filosofie achter Super Brains is dat mensen met AD(H)D ‘superhersenen’ hebben en deze op een positieve en speelse manier kunnen leren inzetten (met professionele begeleiding). Zo kunnen ze optimaal voordeel hebben van hun eigen unieke talenten en hebben ze minder last van AD(H)D.

Direct aan de slag

Super Brains kan worden ingezet voor een professioneel behandeltraject, waarbij de behandelaar het hersteltraject steeds kan volgen en begeleiden. Maar de app is ook te gebruiken zonder behandelaar. De app helpt ook voorkomen dat klachten verergeren, omdat mensen er direct mee aan de slag kunnen: er is namelijk geen wachtlijst. Ook voor ouders, familieleden en partners is de app geschikt. Zij kunnen zien hoe het gaat en bijvoorbeeld filmpjes bekijken die uitleggen hoe het beste met AD(H)D’ers om te gaan.

Patiënt neemt initiatief

Initiatiefnemer van Super Brains is Rutger den Hollander. Hij bedacht de app in eerste instantie voor zichzelf, maar heeft het digitale platform en de app samen met PsyQ (onderdeel van Parnassia Groep) verder ontwikkeld om er ook anderen mee te helpen. ONVZ zag als eerste zorgverzekeraar het belang in van deze innovatieve app en steunde de aanvraag voor vergoeding bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hierdoor kunnen nu alle verzekeraars Super Brains gaan vergoeden.

Kijk voor meer informatie op superbrains.nl. Via de website kun je de bètaversie van de app downloaden en testen.