Alle artikelen

Waarom zijn sommige mensen nooit ziek?

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 5 min
  • Datum: 1 mei 2017

Op je werk, binnen je familie of in je vriendenkring ken je vast iemand waarbij het lijkt alsof hij of zij nooit ziek is. Zelfs bij regen en kou is er geen griepje dat vat op hem of haar krijgt. Wat staat er aan de basis van zijn of haar gezondheid en wat kun je hiervan leren? We leggen het uit.

Waarom zijn sommige mensen nooit ziek?

#1 Ze zitten niet stil

Gezonde mensen hebben over het algemeen een goede conditie, waardoor virussen weinig kans maken het lichaam te besmetten. Doordat ze regelmatig bewegen of sporten, is hun weerstand goed genoeg om ziektes buiten de deur te houden. Dit kan al door een halfuur per dag matige tot redelijke inspanning. Het kan dus zo zijn dat mensen nooit ziek zijn doordat ze naar hun werk fietsen!

#2 Ze piekeren niet veel

Piekeren zorgt voor stress. En iedereen weet dat stress niet goed voor je is. Wat je misschien niet weet, is dat je van stress echt ziek kan worden. Dat komt doordat stress zorgt voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol. In eerste instantie is dit hormoon goed voor je, maar een teveel ervan is slecht voor je afweersysteem. Langdurige stress is dus schadelijk voor de gezondheid. Ook uitputting ligt op de loer. Dit komt door het verhogen van de hartslag, de versnelde ademhaling en de aanspanning van spieren. Weerstand tegen ziektes neemt af en dit maakt je vatbaarder voor ziektes. Wil jij stress te slim af zijn? Bekijk dan eens de 7 coping-strategieën.

#3 Ze slapen goed

Immuniteit tegen een ziekte zoals verkoudheid hangt in grote mate af van de duur en kwaliteit van je nachtrust. Als je minder dan zeven uur slaapt per nacht, dan heb je een driemaal zo grote kans verkouden te worden. Als je van de tijd die je in bed ligt het grootste deel slaapt, dan vermindert dit je vatbaarheid voor ziektes evenredig. Kies jij voor nooit ziek? Zorg dan dat je op tijd naar bed gaat en genoeg slaapt. Deze tips helpen je wellicht bij het verbeteren van je nachtrust.