29 augustus 2016 | Levensstijl | Interview | 4 min. leestijd
Het klinkt voor velen zweverig: mediteren. Maar wist je dat het veel voordelen heeft, zowel voor lichaam als voor geest? Elke dag vijf minuten zitten, je ogen sluiten en je bewust worden van jezelf, is al genoeg.
Wie gezond leeft, weet dat ontspanning net zo belangrijk is als inspanning. Na het sporten, neem je een rustdag om spieren te herstellen. Maar hoe ontspan je het brein en waarom is dat zo belangrijk? Han Luyckx, meditatietrainer en schrijver van het boek ‘Effe zitten – beter functioneren door te mediteren’, weet het antwoord.

Maar wat is meditatie nu precies? Luyckx: “Meditatie is je bewust worden van je zelf; van de gedachten en emoties die je ervaart. Je traint jezelf om minder te denken en de constante ‘babbelstroom’ in je hoofd te verminderen. Dit doe je door rustig te gaan zitten, gedachten te verwelkomen zonder je erin te verliezen en contact te maken met je lichaam. Je leeft in het ‘nu’ zonder bezig te zijn met het verleden of de toekomst.”

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat mediteren vele voordelen voor je gezondheid heeft. Zo schijnt het depressie te kunnen voorkomen en te genezen doordat je leert om je minder zorgen te maken, het zorgt voor een betere emotionele balans en voor een beter concentratievermogen. Ook heeft het fysieke voordelen: zo schijnt meditatie te helpen bij een sterker immuunsysteem en zorgt het voor een lagere bloeddruk.

Klinkt als een wondermiddel, maar is dat ook zo? Luyckx: “Nee, niet echt. Het is het benutten van je eigen potentie. Doordat we zoveel gedachten hebben en prikkels binnenkrijgen op een dag, laten we ons vaak leiden door emoties en angsten. ‘Ben ik wel goed bezig, wat als ik ontslagen word?’ Al dat denken leidt tot spanning. Door te mediteren, creëer je bewustzijn voor deze gevoelens en krijg je er meer controle over. Dit heeft inderdaad een positieve uitwerking op je brein en je fysieke gesteldheid. Het maakt het leven wat eenvoudiger, op een positieve manier.”

Volgens Luyckx kun je de voordelen van meditatie het beste ervaren door het gewoon te doen, door te trainen. Daarom vroegen we hem naar wat praktische tips om een goede meditatietraining uit te kunnen voeren:

#1 Doe een geleide meditatie
Een geleide meditatie is een geluidsopname van een stem die je door de meditatie heen leidt. Gebruik bijvoorbeeld de app Headspace, die helpt je goed op weg!

#2 Gebruik een zelfhulpboek
Er zijn genoeg boeken over meditatie die je leren mediteren. Let erop dat het boek vooral praktisch is en niet te lastig te begrijpen, zodat je het gelijk in praktijk kunt brengen.

#3 Zorg voor een actieve zithouding
Ga zitten op een stoel of (meditatie)kussen en zorg voor een actieve houding. Niet té actief, want het moet nog wel prettig aanvoelen. Actief op een ontspannen manier dus.

#4 Doe een bodyscan
Onderzoek hoe je jezelf voelt door met je bewustzijn contact te maken met diverse onderdelen van je lichaam: van je tenen tot je hoofd.

#5 Concentreer je op je ademhaling
Moeite met concentreren? Let op je ademhaling. Tel je natuurlijke ademhalingen tot tien en begin dan weer opnieuw. Een deel van je aandacht richten op omgevingsgeluiden kan ook helpen.

#6 Verlies je niet in je gedachten
Je kunt er niks aan doen dat je denkt, dus verwelkom iedere gedachte. Ook negatieve, maar verlies je er niet in. Laat iedere gedachte voorbijdrijven als een wolkje.

#7 Mediteer met regelmaat
Net als met alles wat je leert in het leven, is herhaling noodzaak. Train dus elke dag op vaste tijdstippen (’s ochtends, na werk of ’s avonds). Vijf minuten is al een goed begin.

Wil je meditatie ook onderdeel maken van jouw gezonde levensstijl? Han Luyckx geeft inspirerende trainingen in een voormalig klooster in Amsterdam.

Bron: Happywithyoga.com