Alle artikelen

Dokter Google; raadplegen of juist niet?

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 22 september 2020

Google kan je in een mum van tijd alles vertellen. Ook voor medische vragen lijkt de zoekmachine ideaal; verschillende bronnen weten jouw vraag snel te beantwoorden. Het internet staat helaas ook vol met onjuiste en onbetrouwbare informatie. Moeten we Google bij vragen over onze gezondheid nu raadplegen of juist niet?

Dokter Google; raadplegen of juist niet

Positieve betrokkenheid

Dokter Google zorgt ervoor dat mensen zich – vergeleken met vroeger – beter kunnen voorbereiden op een doktersbezoek. Ook zorgt de online zoektocht naar medische informatie ervoor dat je meer te weten komt over je eigen gezondheid en medische toestand. Verder kun je door het internet te raadplegen veel tips over gezond zijn en gezond blijven krijgen. Op die manier word je op een positieve manier betrokken bij je eigen gezondheid.

Mogelijke onjuiste informatie

Toch is niet alle informatie voor waar aan te nemen. Bij het raadplegen van online kanalen is het van groot belang om de betrouwbaarheid van de bron te onderzoeken. Niet elke bron is namelijk even betrouwbaar. En juist als het om je gezondheid gaat is dit van groot belang. Gelukkig zijn er kanalen (vaak van autoriteiten) die de juiste informatie aanbieden. Probeer in je zoektocht dus goed na te gaan of de afzender een bekende instelling is en of autoriteit uitstraalt.

Raadplegen of niet? Tips voor betrouwbare websites!

In de meeste gevallen is het raadplegen van Google voor medische en gezondheidsvragen zeker handig, maar pas wel op. Probeer in ieder geval altijd meerdere bronnen te raadplegen. Het betekent namelijk niet dat de website bovenaan in Google altijd de beste is. De volgende drie websites zijn handig wanneer je op zoek bent naar gezondheidsinformatie.

Thuisarts.nl

De website Thuisarts.nl is erg handig als je op zoek bent naar betrouwbare en onafhankelijke informatie over je gezondheid. De handige zoekfunctie zorgt ervoor dat je snel vindt waar je naar op zoek bent. Thuisarts.nl is ontwikkeld door het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Dokter.nl

De medische website Dokter.nl is al meer dan tien jaar actief en biedt toegevoegde waarde met haar actieve forum. Hier kunnen bezoekers vragen stellen en met elkaar praten over gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Een andere mooie functie van de website is de mogelijkheid om zelftesten te doen.

Consumed.nl

Net als Thuisarts.nl en Dokter.nl is Consumed.nl een website met veel medische informatie. Een interessante functie van Consumed.nl is de videopagina, waar tientallen (geanimeerde) video’s staan over verschillende medische aandoeningen. Ook de medicatiepagina kan goed van pas komen wanneer je een keer wat meer over een bepaald medicijn (of zelfzorgproduct) wilt weten.