Alle artikelen

Eerste hulp bij geldzorgen

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 10 min
  • Datum: 13 december 2022

In deze financieel onrustige tijden zorgt geld, of eigenlijk een tekort daaraan, bij veel mensen voor stress. Alhoewel u misschien niet gelijk denkt aan een zorgverzekeraar wanneer u financiële stress heeft, kan ONVZ u wel degelijk hulp bieden hierbij. Zo kunt u zelf aan de slag met de zelfhulpmodule Geldzorgen van Mirro wanneer u Werkfit heeft. Komt u er met de zelfhulpmodule van Mirro niet uit? Praat dan ook eens met uw werkgever. Want ook zij kunnen u ondersteunen en helpen.

Door de stijgende energieprijzen en de inflatie, komen steeds meer mensen in de financiële problemen. 1 op de 10 huishoudens kan niet rondkomen vanwege onvoldoende inkomen en ruim de helft van deze groep heeft schulden. En 1 op de 3 huishoudens heeft moeite om alle rekeningen te betalen. Dit blijkt uit recent onderzoek van Deloitte. Mensen met geldzorgen piekeren meer, slapen slechter en ervaren meer stress. En dat is slecht voor de gezondheid.

Stress over geldzorgen is hardnekkiger dan andere stress

‘Stress over geldzorgen bouwt zich anders op dan ‘andere’ stress. Mensen met geldzorgen houden het over het algemeen lang vol op het werk en verstoppen dat stukje privé. Maar ondertussen vreet die stress wel aan het concentratievermogen en regelvermogen van iemand. Dat uit zich dan bijvoorbeeld in minder functioneren en te laat komen op het werk. De impact van dat wat het brein uitschakelt bij stress, het regelvermogen, is groot. Als u bijvoorbeeld de telefoon niet meer opneemt en rekeningen niet meer openmaakt, dan worden de problemen alleen maar groter en de stress daarmee ook. Stress naar aanleiding van geldzorgen is hardnekkig.’ Aan het woord is Ilza Klapwijk, operationeel manager bij BeauAvis.

'Je schamen voor geldzorgen is niet nodig'

Het onderwerp geld is echt privé en dat maakt het lastig om geldzorgen bespreekbaar te maken. Er zit veel schaamte op. Maar dat is echt niet nodig volgens Ilza: ‘Er zijn veel mensen die de hand op de knip moeten houden in deze tijd. Dat maakt het gemakkelijker om erover te praten. U bent echt niet de enige.’

Zelfhulpmodule Mirro

Wilt u zelf aan de slag met uw financiële stress, dan kan de zelfhulpmodule Geldzorgen van Mirro een mooie start zijn. Met de module Geldzorgen krijgt u inzicht in uw uitgaven. En welke uitgaven wel en niet belangrijk voor u zijn. U leert hiermee prioriteiten stellen en ook grenzen aangeven. U leert ook accepteren en loslaten wat u niet kunt veranderen. In de video’s komen ervaringsdeskundigen en experts aan het woord. U krijgt tips en leert van de ervaringen van anderen. Met Werkfit heeft u gratis toegang tot Mirro en daarmee tot deze module.

Geef je grenzen aan

Ik heb eerlijk verteld aan vrienden dat ik weinig geld heb. Het is goed om daar je grenzen in aan te geven. Dat gaf me meer rust.
uit Mirro module Geldzorgen

Financieel Fit traject BeauAvis

Komt u er met de zelfhulpmodule van Mirro niet uit? Praat dan ook eens met uw werkgever. Uw werkgever heeft toegang tot de diensten van BeauAvis en kan dit voor u betalen. Een traject bij BeauAvis is in principe individueel en altijd op maat en dus afhankelijk van uw hulpvraag.

Inzicht en overzicht

Hoe ziet een traject om weer financieel fit te worden bij BeauAvis eruit? Ilza: ‘We starten altijd met een telefonische intake. We brengen dan de vraag in kaart en vooral ook de verwachtingen die iemand heeft van onze hulp. Vervolgens matchen we één van onze financiële coaches aan de cliënt. We starten het traject daarna gelijk op. Vaak is dat bij de mensen thuis, omdat daar ook de administratie is. Maar soms is de vraag al heel helder en kan de start ook online.


De financieel coach van BeauAvis kijkt niet alleen naar uw vraag, maar ook naar uw eigen regelvermogen. Ilza: ‘Soms kunnen we aansluiten bij bestaande overzichten, soms moeten we die nog maken. We brengen dus eerst letterlijk in kaart wat er maandelijks binnenkomt en wat eruit gaat. Los van de maandbegroting kijken we ook naar het bestedingsgedrag, nu en in het verleden. Als er schulden zijn, dan brengen we die in beeld, inclusief de actuele stand daarvan. En we maken een plaatje hoe deze schulden op te lossen. Wat kunt u redelijkerwijs aflossen per maand en welke wens heeft u daar zelf in.’

Overzicht geeft rust

Het in kaart brengen van de financiën geeft lucht en inzicht. Ilza ziet in de praktijk dat de stress dan vaak al wat afneemt. In die gevallen is het geven van mentale steun en het monitoren van de stress voldoende. Maar zijn er meerdere stressbronnen dan alleen de geldzorgen, dan is er soms ook een andere coach nodig voor het aanpakken van de stress in de breedte. Ook dat regelt BeauAvis dan voor u als u dat wilt.

Doorlooptijd

Een traject duurt gemiddeld 10-20 uur, afhankelijk van de vraag en dat wat er nodig is. Ilza: ‘We zien dat de meeste uren in de beginfase worden gemaakt. En dat er daarna verspreid over een aantal maanden contact is om te monitoren. Soms duren trajecten langer. Bijvoorbeeld als er gewacht moet worden op een uitspraak van een rechter.’ Hoe lang een traject ook duurt: u krijgt sowieso weer grip op de situatie. Dat gaat niet vanzelf, maar het idee onderweg te zijn naar de oplossing geeft veel mensen al rust.

Wat privé is blijft privé

Het is natuurlijk best spannend om het onderwerp geldzorgen te bespreken met uw werkgever. Want uw geldzaken zijn privé en daar heeft uw werkgever niets mee te maken. Mocht u samen met uw werkgever besluiten een traject in te gaan bij BeauAvis, of een andere aanbieder, dan is het goed om te weten dat dat wat privé is, ook privé blijft. Uw werkgever krijgt nooit een inhoudelijke terugkoppeling. Zij vragen het traject alleen voor u aan en betalen dit ook.

Kijk kritisch naar uw inkomsten en uitgavenpatroon.

Het ouderwetse kasboekje geeft inzicht en grip. Zo voorkomt u verrassingen. Noteer in een schriftje wat er iedere maand binnenkomt en uitgaat. Breng ook de ‘verborgen’ uitgaven in kaart. Heeft u bijvoorbeeld los geld gepind, schrijf op waar u dat geld voor gebruikt heeft.

Heeft u schulden en/of kunt u de rekeningen niet meer betalen?

Blijf wel uw post openmaken en reageer naar schuldeisers. Spreek bijvoorbeeld een betalingsregeling af. Dat voorkomt erger. Ook bij ONVZ kunt u een betalingsregeling treffen.

Betalingsachterstand bij ONVZ

Ervaart u financiële stress?

Stap over de schaamte heen die u hier mogelijk bij voelt en praat erover. Met uw partner, met vrienden, uw werkgever. U bent niet de enige met geldzorgen en staat er niet alleen voor.

Zelfhulpmodules van Mirro

Heeft u Werkfit? Dan kunt u gratis gebruikmaken van de mentale zelfhulprogramma’s van Mirro. De online modules van Mirro kunnen een opstaphulp zijn om zelf met lichte mentale klachten als gevolg van geldzorgen aan de slag te gaan.