Alle artikelen

Feiten over je gebit

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 8 september 2022

Het geheim van een goede en gezonde glimlach zit 'm in een goede mondhygiëne. En dat levert, naast een dosis zelfvertrouwen, veel voordelen op. Meer weten over je tanden? We zetten de feiten op een rij.

#1… Je beter je tanden kunt poetsen vóór het ontbijt?

Oké, na het ontbijt kan ook, zolang er maar een halfuur tot drie kwartier tussen het ontbijt en het poetsmoment zit. Bij het ontbijt blijven er vaak voedselresten op je tanden zitten, zoals zure bestanddelen van vruchtensapjes. Wanneer je direct na het eten grondig je tanden poetst, bestaat de kans dat het glazuur van je tanden wordt aangetast. Wacht dus nog even met poetsen na je ontbijtje, zodat je speeksel genoeg tijd heeft om de meeste voedselresten weg te spoelen.

#2… Je ruim 25.000 liter speeksel produceert in je leven

Gemiddeld zo’n liter per dag! Speeksel zorgt voor een goede gezondheid van je gebit. Het neutraliseert zuren, reinigt je gebit en het zorgt voor vermindering van een slechte adem.

#3… ‘s Avonds je tanden poetsen je gebit het schoonst houdt

Wanneer je voor het slapen gaan je tanden poetst, schrob je alle voedselresten van die dag weg. Belangrijk, omdat je tijdens je slaap minder speeksel produceert en je tanden daardoor minder goed zijn beschermd. Hierdoor kunnen bacteriën hun gang gaan en je gebit beschadigen. Voor het slapen gaan nog even poetsen dus.

#4… Witte tanden in Japan een échte no-go waren

Tijdens de Middeleeuwen in Japan werden witte tanden niet bepaald als schoonheidsideaal gezien. De Japanners vonden het grofweg lelijk! ‘Hoe donkerder de tanden, hoe aantrekkelijker’, was de gedachte. Japanse vrouwen smeerden daarom zwarte inkt of verf op hun tanden, zodat hun gebit donker werd.

#5… Je je tanden beschermt door met een rietje te drinken

Verschillende dranken kunnen vlekken op je tanden veroorzaken. Thee, koffie of rode wijn bijvoorbeeld. Ook donkere sauzen, zoals soja, kunnen vlekken achterlaten. Energydrank en andere koolzuurhoudende dranken kunnen je glazuur weer beschadigen, waardoor je tanden verkleuren. Door met een rietje te drinken, voorkom je deze problemen, omdat het koolzuur dan niet vrijkomt op je tanden. Toch direct schone tanden? Spoel liever eerst met water!

#6… Gele tanden vaak sterker zijn dan witte tanden

Gele of lichtgele tanden bevatten meer glazuur; de beschermlaag die je gebit niet kan missen. Glazuur voorkomt namelijk tanderosie, waardoor je tanden minder snel afbreken. Tandglazuur is het hardste deel van je lichaam. Het mineraal apatiet bevat kalk wat voor zo’n 95% het glazuur vormt. Daarom kunnen tanden ook duizenden jaren worden bewaard. De kleur van je tanden wordt deels ook bepaald door het tandbeen: hoe dikker het tandbeen, des te geler je tanden. Frisdrank en bepaalde voeding laten staan kán dus zorgen dat je tanden minder geel worden, maar uiteindelijk zit het ook gewoon in je genen.

#7… De Franse kus je gebit beschermt

Door met elkaar te zoenen, wissel je speeksel uit. En hoe meer speeksel, hoe beter je gebit wordt beschermd. Bovendien wissel je tijdens een tongzoen van tien seconden gemiddeld tachtig miljoen bacteriën uit: een boost voor je immuunsysteem en je weerstand. Uit onderzoek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam blijkt: hoe meer je met elkaar zoent, hoe meer de verzameling van bacteriën in je speeksel op elkaar gaat lijken. Dit komt volgens microbioloog Remko Kort doordat De orale microbiota – dat is het geheel van alle micro-organismen in je mond – tijdens de kus aan elkaar worden overgedragen.

#8… Sporters sneller tandproblemen ervaren dan mensen die minder sporten

Onderzoekers van het universitair ziekenhuis van Heidelberg stellen dat dat komt door de kwaliteit van het speeksel. Speeksel is belangrijk om je tanden schoon te houden, maar hoe langer je sport, hoe minder speeksel je produceert. Daarnaast verandert de samenstelling van je speeksel tijdens het sporten; het wordt minder zuur, waardoor er eerder tandsteen of tandplak ontstaat. Ook vermoeden ze dat de proteïne in je speeksel afneemt tijdens het langdurige sporten, waardoor je tanden minder goed worden beschermd.

#9… De langste tand ooit gemeten 3 meter lang is

Dit geldt natuurlijk voor de dierenwereld. De tandwalvis heeft één slagtand die zo’n drie meter lang kan worden. Zijn tand dient als tastorgaan en is daarmee erg gevoelig.

#10… Je tanden sterk genoeg zijn om een tram vooruit te trekken

De Vlaming en tand-acrobaat John Massis trok met zijn tanden trams en treinwagons vooruit en verbrak hiermee in de jaren zestig alle records. Zo trok hij een tram van vijftien ton voort met zijn tanden en hield hij in 1972 een vliegtuig van 700 PK op 1800 toeren vast. Sterk zijn ze dus wel, die tanden.

Feiten over je gebit

Een gezond gebit met Tandfit Preventief

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom hebben zorgverzekeraar ONVZ en Philips de handen ineen geslagen. Het resultaat: Tandfit Preventief, een aanvullende tandverzekering van ONVZ. Het pakket bestaat uit een uitstekende tandverzekering met onder andere volledige vergoeding van controles bij de tandarts en de mondhygiënist. Daarnaast ontvang je een heel slimme, elektrische tandenborstel van Philips inclusief elk kwartaal een nieuwe opzetborstel.

Lees meer & ontdek alle vergoedingen

Naar Tandfit Preventief