Alle artikelen

Het effect van lachen op je gezondheid

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 4 oktober 2016

Het is algemeen bekend dat lachen goed voor je is. Maar weet je ook wat het precieze effect van lachen op je gezondheid is? Wij zochten het uit.

Het effect van lachen op je gezondheid

Wat gebeurt er in ons lichaam als we lachen?

Lachen gaat stress tegen

Door te lachen worden stresshormonen zoals cortisol en adrenaline teruggedrongen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam ontspant. Ook is het zo dat lachen in tijden van stress helpt om beter met de situatie om te gaan.

Betere bloedsomloop

Wanneer je lacht, neemt de doorbloeding van de bloedvaten toe. Dit is positief, aangezien een goede bloedsomloop ervoor zorgt dat stoffen zoals voedingsstoffen, afvalstoffen en zuurstof beter worden vervoerd.

Spieren worden getraind

Doordat je tijdens het lachen veel spieren aanspant, train je (onbewust) spieren in je buik, gezicht, benen en rug. Dat je soms, wanneer je lang en hard lacht, pijn in je buik krijgt, betekent dus eigenlijk dat je bezig bent met een goede work-out.

Verlaging van de bloeddruk

Dankzij de ontspanning die door lachen ontstaat, daalt je bloeddruk. Lachen zorgt dus voor een gecontroleerde bloeddruk en verlaagt de kans op een te hoge bloeddruk.

Een hoger zuurstofgehalte in het bloed

Wanneer je lacht, verhoogt je hartslag en de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Hierdoor wordt hersenactiviteit gestimuleerd, waardoor je geheugen, alertheid en creativiteit verbeteren.

Verbetering immuunsysteem

Door de toename van immuuncellen zoals Gamma Intergeron en T-cellen wordt je immuunsysteem positief beïnvloed. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je minder snel ziek wordt.

Lachen is gezond!

Redenen genoeg om altijd te blijven lachen, toch? Het helpt je lichaam te functioneren, is goed voor de spieren en houdt je gezond.

Bron: www.alleslach.nl