09 juni 2021 | Levensstijl | Ontspannen | 5 min. leestijd
Vanwege het coronavirus gaan veel Nederlanders ook dit jaar in eigen land met vakantie. Maar waar moet je zijn als je in Nederland onder de sterren wil slapen? Wij hebben een aantal mooie natuurcampings van eigen bodem op een rijtje gezet.

1. Camping de Kooi | Terschelling

Er zijn in Nederland twee typen mensen: zij die nog nooit op Terschelling zijn geweest en zij die he-le-maal weg zijn van het eiland. Terschelling heeft een fijne mix tussen duin, strand en bos, een prachtige lange kustlijn en genoeg te zien en te doen.

Camping De Kooi ligt centraal op het eiland. Het is een rustige en ruime camping, te midden van bossen en de duinen. Naast de camping, aan de voet van het 20 meter hoge Arjensduin, ligt een duinmeer. Hier kun je heerlijk zwemmen en relaxen. Dit meertje heeft aan één zijde een strandje en verder veel baaitjes omringd door struiken en bomen, waardoor je ook makkelijk een rustig privé-plekje kunt vinden.

De kampeerplaatsen op het terrein zijn er in de categorie zeer knus en beschut tot weids met veel speelruimte. De Kooi is een 3-sterren ‘ANWB Charme Camping’ voor toeristisch kamperen, wat betekent dat je er geen stacaravans vindt. Dit levert een gezellig beeld van veel (familie)tenten en koepeltenten op.

2. Je eigen Hihahut | Het Groene Hart

Onbezorgd met je rugzak op avontuur én genieten van comfort terwijl je midden in de natuur staat. Hihahut combineert naar eigen zeggen ‘het avontuurlijke van een trekkerstocht met het comfort van een hotelkamer.’

De hutten liggen verspreid binnen de gemeente Kaag en Braassem, midden in het Groene Hart. Het zijn compacte, avontuurlijke huisjes en staan altijd op een bijzondere locatie, privé gelegen. Een opgemaakt bed, douche met warm water, toilet, zithoek en keuken met minibar horen bij de standaard uitrusting.

Overdag kunnen jij en je reisgenoot op pad met de meegeleverde vervoersmiddelen, langs routes die speciaal voor jou zijn uitgestippeld. Trek je beste wandelschoenen aan en stap op de tandem of in de roeiboot. Ga op ontdekkingstocht door nieuwe gebieden en ontmoet lokale ondernemers met hun streekproducten.

Tegen de middag arriveer je dan bij één van de hutten en kun je na een dag vol avontuur heerlijk relaxen. Na je overnachting kun je met de trekkerstocht door naar de volgende plek, of je blijft meerdere nachten in dezelfde hut. Boeken bij hihahut betekent je overgeven aan je eigen mini-avontuur. Je kunt kiezen: zelf in grote lijnen je avontuur uitzetten, een pakket samenstellen, of je lot compleet uit handen geven en verrast worden door hihahut.

3. Natuurkampeerterrein De Klashorst | Diffelen

Opzoek naar totale rust, stilte en zorgeloosheid? Compleet onthaasten? Tussen uitgestrekt bos, de Vecht en landerijen vind je deze prachtige plek in het Overijssels Vechtdal. Natuurkampeerterrein De Klashorst ligt aan de rand van een groot bos van Staatsbosbeheer, met veel fiets- en wandelpaden. Het is een gemengd bos, met stuwwallen en een vennetje dat gebruikt wordt als recreatieplas. In het natuurgebied De Uilenkamp (rond een in ere herstelde meander van de Vecht) kun je naar hartelust rondstruinen.

Een leuk extraatje van De Klashorst is de mogelijkheid tot het huren van een echte tipitent. Sinds zomer 2017 verhuren zij deze ‘ProTipi’ als plaats op de camping. Deze klassieke tent is compleet ingericht voor 4 personen en heel sfeervol. De tipi is het jaar rond te huur, er is een houtkachel die je zelfs bij winterse temperaturen warm houdt. Buiten onder de tarp staat een buitenkeuken, waarmee je op hout kookt.

4. Kampeervlot | Noord-Brabant, Limburg en Utrecht

Slapen op het water: rustig dobberend, ver weg van alle drukte. Dat is wat je ervaart als je verblijft op je eigen kampeervlot! Uniek, maar onmisbaar accessoire bij de kampeervlotten van Camping Raft: een Canadese kano. Hiermee vervoer je jezelf van en naar je vlot. Kano bijvoorbeeld naar de vlotten in De Heen, Noord-Brabant. Hier liggen de vlotten verscholen in het riet bij de Steenbergse Vliet. Deze plek is ook zeer geschikt voor vissers: Discovery Channel maakte hier zelfs een snoekbaars-special.

Je tijdelijke onderkomen op het water heeft een degelijke constructie. De vlotten zelf zijn 25 vierkante meter groot, met daarop een houten hut van 12,5 vierkante meter. De vlotten liggen meestal op geruime afstand van elkaar, zodat je lekker veel privacy hebt. Voor je verblijf krijg je van de organisatie een hele ‘uitzet’ mee, waaronder de kano, kampeerstoeltjes en -matrasjes, 2-pits gasbranders en jerrycans. Deze paklijst vul je aan met je eigen spullen. Maar let op: alle spullen die je meeneemt vervoer je dus per kano naar het vlot.

5. Eigenzinnig kamperen op de Lievelinge | Gelderland

Kampeerterrein de Lievelinge is werkelijk een groene (of nog kleurrijker) oase. Het heeft een zwemmeer, royale kampeerplaatsen, bijzondere en kunstzinnige accommodaties, een kinderboerderij en een restaurant met zonneterras. Het is bovendien één van de weinige campings in ons land waar je nog een vuurtje mag stoken bij je tent – in vuurschalen die speciaal daarvoor zijn neergezet.

Het terrein bestaat uit twee delen. ‘Het Wilde Westen’ heeft velden die grenzen aan het zwem- en vismeertje (huisdieren zijn hier niet welkom). Naast een fijn uitzicht vind je hier ook een aantal van de bijzondere verhuurunits. ‘Het Verre Oosten’ wordt vooral in het voor- en naseizoen gebruikt als groepskampeerterrein. In populaire weekenden en het hoogseizoen kunnen ook individuele kampeerders hier terecht.

6. Natuurkamperen op de Harskamperdennen | Veluwe

Doen we jou geen plezier met al die frutsels en kampeer je het liefst zo basic mogelijk? Boek dan een plekje op de Harskamperdennen. Dit een zogeheten combi-kampeerterrein waarvan één deel met elektra en comfortplaatsen, en een heel basic natuurkampeerterrein.

Het natuurkampeerterrein is bij uitstek geschikt voor jonge gezinnen, onder andere vanwege de waterspeelplaats. De kinderen kunnen op het autovrije terrein ongestoord spelen, fietsen of op een gehuurde skelter rijden. Voor de meer individueel ingestelde kampeerder zijn er ook solitaire plaatsen.

De Harskamperdennen ligt binnen een (grofwild)raster, midden in de omringende natuur. Dit betekent: geen strakke coniferenhagen, wel grove dennen van meer dan 150 jaar oud – en andere in het bos voorkomende beplanting. Harskamperdennen ligt op loopafstand van het Kootwijker Zand. Ook in de omgeving is genoeg te zien: bij de balie van de camping kun je een scala aan uitgezette fietsroutes en wandelkaarten krijgen.

7. Slapen in Noorder Yurts | Groningen

Op een bijzondere manier slapen in de natuur, maar wel met veel rust, ruimte en vrijheid? Slaap dan eens in een yurt in Westerwolde. Op camping de Barkhoorn in Sellingen staan de yurts aan de rand van het water, wat idyllische plaatjes oplevert.

De yurts zijn gemaakt van verschillende materialen. Een indrukwekkend houten geraamte vormt de basis. Deze wordt vervolgens omkleed met wolvilt en canvas. Met de houtkachel is het ook in het voor- en naseizoen behaaglijk warm.

De yurts geven een gevoel geborgenheid en zijn zeer compleet en sfeervol ingericht. Zo heeft de houtkachel ook een oven, waar je met de gietijzeren pannen lekker kunt koken en bakken. Het dak heeft helemaal bovenin een groot rond raam, waar overdag het zonlicht door binnenkomt en je ‘s nachts vanuit je yurt naar de sterren kan kijken.

Ontdek het comfort van luxe kamperen, koken en slapen in één ronde ruimte op een prachtig schiereiland. In de mooie omgeving van Westerwolde kun je goed wandelen, fietsen en kanoën.

8. Overnachten op de ecolodge | Biesbosch

Dit is echt een unieke ervaring voor natuur- en waterliefhebbers. Wakker worden terwijl de nevel over het water strijkt, luisteren naar vroege zangvogels, peddelen door kronkelige kreekjes. Een overnachting op de duurzame Ecolodge is een onvergetelijke ervaring in de vrije natuur. De Ecolodge zelf is eigenlijk gewoon een ruimtelijk slim doordachte, drijvende hotelkamer met eigen wc, uitkijktoren en drie bedden. Het kleine drijvende huisje heeft grote ramen die volop zicht bieden op de omgeving. Zo kun je altijd genieten van al het moois dat de Hollandse Biesbosch te bieden heeft – en perfect wilde dieren spotten.

Je duurzame drijvende huisje ligt op het water in Nationaal Park de Biesbosch, een dynamisch en avontuurlijk doolhof van kreken en wilgenbossen. Hier kun je vrij wandelen en fietsen. Naast het Biesboschcentrum ligt het BeverBos. Volg het pad rondom het bos en ontdek hoe bevers leven, of overzie de beverwereld vanaf het observatieplatform.

 

Beelden: o.a. Joep van Aert voor Hihahut, anwbcamping.nl, Herma Overweg voor De Klashorst.

Bron: bever.nl