09 juni 2021 | Levensstijl | Ontspannen | 5 min. leestijd
De grenzen gaan langzaam weer open. Ga jij ook met vakantie, in binnen- of buitenland? Wij geven je vier tips om pré-vakantiestress te vermijden en te genieten vanaf dag één.

Het werk moet af, de koffers gepakt, de boodschappen gedaan; op vakantie gaan brengt soms zoveel stress met zich mee, dat je al bijna een mini-vakantie nodig hebt om bij te komen van alle voorbereidingen. Jammer, want gaan we niet juíst op vakantie om lekker te ontspannen? Wie slim is, probeert daarom zo uitgerust mogelijk aan de reis te beginnen. Dat voortkomt een kribbig humeur onderweg en zorgt ervoor dat je direct bij aankomst in vakantiemodus kunt raken. Hoe doe je dat? De vier beste tips.

1. To do: thuis

Goed begonnen is half gewonnen. Maak niet in de laatste week, maar al geruime tijd vóór je vertrek een checklist en begin met afstrepen. Wat moet er mee? Wat moet je nog kopen? Waar gaat de kat naartoe? Wie geeft de planten water? Door op tijd te beginnen met afvinken en inpakken, behoed je jezelf voor last minute stress. Zorg er bovendien voor dat je je huis opgeruimd achterlaat. Ook daarmee kun je al op tijd beginnen. Vertrekt ontspannen én komt straks een stuk fijner thuis.

2. To do: op je werkplek

Het idee van terugkomen met bergen werk kan al vóór je überhaupt bent vertrokken een boel stress veroorzaken. Laat je collega’s daarom ruim van tevoren weten wanneer je weg bent en begin in de laatste week niet aan nieuwe klussen. Zorg voor een goede overdracht en een duidelijke Out of Office-mail, zodat mensen weten bij wie ze terecht kunnen. En ook op kantoor of je thuiswerkplek geldt: ruim je werkplek op. Dat zorgt voor rust in je hoofd en je begint een stuk lekkerder aan je eerste werkdag

3. Vertrek niet meteen op dag één

Hoe goed je je vertrek de afgelopen maand ook hebt voorbereid (zie punt 1 en 2); de laatste week voor je vakantie blijft vaak toch de drukste. Vertrek daarom niet direct na je laatste werkdag, maar plan voorafgaand aan de reis een paar dagen vrij. Zo ben je al vóór je reis begint helemaal uitgerust, ontspannen en ‘losgekoppeld’ van je werk en huishouden.

4. Let it go

Een opgeruimd huis bij vertrek is fijn, maar het bestek hoeft niet te blinken. Het is niet erg als je die ene collega geen gedag hebt gezegd of geen tijd meer hebt gehad om zonnebrandcrème te halen. Je kunt beter zorgen dat je lekker in je vel op vakantie aankomt, dan dat je alles perfect hebt achterlaten en daarvan compleet uitgeblust bent geraakt. Vallen er onderweg of eenmaal gearriveerd nog dingen tegen? Relativeer het en lach erom. Het is vakantie.