Alle artikelen

Verbruiksbelastingen als wapen in de strijd tegen overgewicht

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 15 januari 2024

Per 1 januari 2024 is de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken, zoals frisdrank, limonadesiroop, vruchtensappen en alcoholvrij bier verhoogd. De verbruiksbelasting op mineraalwater is juist afgeschaft. Doel van deze maatregelen is dat mensen eerder kiezen voor gezondere dranken.

En dat is nodig, want in 2018 had voor het eerst meer dan de helft van de volwassenen en één op de acht kinderen matig tot ernstig overgewicht. En dat percentage stijgt nog steeds.

De impact van overgewicht op de volksgezondheid is enorm: het geeft onder meer een sterk verhoogde kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, kanker, depressies en psychosociale klachten. Overgewicht ‘kost’ Nederland ongeveer € 3 miljard aan zorgkosten per jaar.

Gezonde leefstijl stimuleren

In de strijd tegen overgewicht is een gezonde leefstijl een belangrijk wapen. Minder suiker gebruiken past daarbij. Hier komt de suikertaks in beeld. Een suikertaks is, zoals de naam al zegt, een belasting op producten die (veel) suiker bevatten. De brede invoering van een suikertaks kan het gebruik van suiker ontmoedigen en mensen ervan bewust maken in welke producten veel suiker zit.

“De verhoging van de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken is mooi en een eerste stap. Maar er is veel meer nodig dan wij nu doen om gezondheid te stimuleren en ons zorgstelsel overeind te houden”, zegt Jean-Paul van Haarlem, bestuursvoorzitter van ONVZ. “Het is hoog tijd voor een verplichtende en resultaatgerichte aanpak om (chronische) ziekten te voorkomen. Het fiscaal stimuleren van gezond leven is daarvoor een aanzet en een effectief middel.

ONVZ pleit daarom al langer voor een daadkrachtige aanpak van de overheid, waaronder invoering van een ‘echte’ suikertaks die verder gaat dan een belasting op suikerhoudende dranken. Een suikertaks hoeft niet te leiden tot hogere kosten voor de burger. De overheid kan de opbrengsten uit een suikertaks gebruiken om de belasting op gezond eten te verlagen.”

Suikertaks heeft draagvlak

Suikertaks is een maatregel die gesteund wordt door een meerderheid van de Nederlanders, zo bleek uit onderzoek van de Vrije Universiteit in juni 2020. Ook artsen zijn van mening dat de invoering van een suikertaks één van de oplossingen is om gezonder leven te stimuleren.  

Gezondere levensstijl?

Wilt u werken aan een gezondere leefstijl? ONVZ helpt u hier graag bij. Een Persoonlijke Gezondheidscheck is een goed begin. Zo weet u waar u staat en wat u kunt doen om uw gezondheid te verbeteren.

Met een persoonlijke gezondheidscheck behoudt u de controle op uw eigen gezondheid. Juist ook wanneer u niet heel actief met uw leefstijl bezig bent, geeft een gezondheidscheck waardevolle inzichten. Al onze aanvullende verzekeringen, én de gratis module Werkfit, vergoeden een persoonlijke gezondheidscheck of sportcheck. Daarmee laat u uw algemene gezondheid of fitheid testen. Een soort APK voor uw gezondheid. U krijgt ook persoonlijk advies over hoe u gezond wordt en blijft.

En als u dan aan de slag gaat, begin dan met kleine, concrete stappen die haalbaar en leuk zijn. Want alles in één keer willen veranderen, is vaak niet realistisch. Een mooi voorbeeld van een kleine en leuke stap zijn de eetwissels van het Voedingscentrum, zoals de witte boterham door een bruine boterham vervangen.

Wat ook helpt is om uw doelen voor een gezondere leefstijl te delen met anderen. Op het moment dat u ze deelt, is de kans groter dat u ze uiteindelijk gaat halen. Want mensen om u heen die vragen hoe het gaat met uw doelen, zijn vaak een goede stimulans om door te gaan.