Alle artikelen

Wees je bewust van je positie in bed

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 14 januari 2016

De slaappositie oefent heel veel invloed uit op hoe we ons overdag voelen. Ben je een rugslaper? Slaap je liever op je zij (foetushouding)? Elke slaappositie heeft zo zijn voordelen (en nadelen). Een overzichtje.

Wees je bewust van je positie in bed

1. Rugslaper

Veel medici zijn het erover eens dat slapen op de rug het beste is voor de wervels. Het geeft de meeste ondersteuning en daardoor de minste lichamelijke klachten. Een mooie bijkomstigheid is dat er geen kussenafdruk in het gezicht overblijft. Goed tegen rimpels dus. Het grote nadeel is voor de bedpartner. De kans op snurken is in de rugpositie namelijk aanmerkelijk groter.

2. Zijslaper

Voor zover bekend, slapen de meeste mensen het liefst op hun zij (ook wel foetushouding genoemd). Het slapen op de linkerzijde wordt aanbevolen aan zwangere vrouwen, omdat deze positie de hartcirculatie van zowel de moeder als het kind goed op gang houdt. Ook mensen die last hebben van brandend maagzuur, kunnen beter op hun zij slapen. Nadeel is dat er door de druk van het hoofd en de schouder op de arm klachten kunnen ontstaan.

3. Buikslaper

Het enige voordeel van buikslapen is dat de positie snurken en slaapapneu beperkt. Verder biedt deze slaappositie weinig voordelen. De houding geeft klachten in de onderrug omdat de wervel recht wordt gezet, wat indruist tegen de natuurlijke welving. Wie echt niet anders kan slapen, kan het beste een kussen onder de heupen plaatsen voor een natuurlijke houding.