29 januari 2019 | Mentaal gezond | Tips | 4 min. leestijd
Natuurlijk, de schoorsteen moet roken. Maar als je alleen maar werkt om geld te verdienen en er verder weinig plezier aan beleeft, dan hou je het moeilijk vol tot aan je pensioen. Hoe maak of houd je werken leuk?

Sandra van Megen is loopbaanprofessional bij Helder&Verder en expert op het gebied van arbeidsvreugde. Zij geeft zes tips:

Tip 1. Investeer in je collega’s.

Stop niet alleen tijd in je werk, maar ook in de ménsen met wie je werkt. Vertel eens wat persoonlijks en toon belangstelling. Want als je wat meer over elkaar weet, werkt dat stukken prettiger. En gezelliger. Dus kom op, sla die borrel nou niet elke keer af.

Tip 2. Doe gezond.

Zorg goed voor jezelf. Probeer voedzaam en gevarieerd te eten, zoek de buitenlucht op en pak genoeg slaap. Als jij lichamelijk lekker in je vel zit, gaat je werk ook stukken makkelijker.

Tip 3. Focus op je doelen.

In plaats van het proces kun je je beter focussen op je doelen. Hoe je je werk doet, is vaak minder belangrijk dan dát je het doet. Als jouw werkgever jou waardeert en je het vertrouwen geeft om zelf je aanpak te bepalen, krijg je een beter resultaat dan wanneer alles je wordt voorgekauwd. Een win-win situatie.

Tip 4. Groei.

Probeer altijd te blijven leren en grijp elke kans aan om jezelf te ontwikkelen. Niet (alleen) omdat dat loopbaan-technisch handig is, maar vooral omdat het heel erg leuk is om nieuwe en onverwachte talenten bij jezelf aan te boren.

Tip 5. Wees blij met wat je doet.

Ja, dat klinkt als een open deur, maar het is wel degelijk belangrijk dat je échte voldoening uit je werk haalt. En dat je − al is het maar af en toe − je werk met hart en ziel kunt doen. Lastig? Denk eens terug aan je eerste werkdag; hoe gelukkig was je toen met je nieuwe baan?

Tip 6. Zoek de zin. 

Wat is het hogere doel van jouw werk? Wat draag jij bij aan jouw organisatie, de klanten, de omgeving, de wereld? Probeer daar af en toe eens bij stil te staan. Het blijkt uit talloze onderzoeken dat mensen veel gelukkiger zijn als ze iets kunnen bijdragen aan een groter geheel.

Succes!