Alle artikelen

Kan het hoofd te vol raken?

  • Categorie: Mentaal gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 2 min
  • Datum: 14 december 2021

Het brein wordt weleens vergeleken met een computer. En andersom. Maar kan het hoofd, net als uw harde schijf, vol raken?

Een computer gaat trager en slechter functioneren als deze te vol is. Kan, naar analogie, ons hoofd overlopen als we een overdaad aan informatie krijgen? Neurowetenschappers lijken het erover eens te zijn dat dat niet kan gebeuren. Teveel informatie kan echter wel tot stress leiden. Wie gestrest is, kan minder goed onthouden. Om uw hoofd niet op hol te laten slaan, kunt u uw honger naar kennis en informatie in goede banen proberen te leiden. Ook al hoeven we dus geen schijfruimte vrij te maken, we kunnen ons wel van extern geheugen bedienen. Geheugensteuntjes op onze computer en in de app op onze telefoon kunnen daarbij helpen. Van een eenvoudig boodschappenlijstje tot uitgebreide mappen vol gegevens.

Multitasken

Multitasken, we zijn er tegenwoordig aan de lopende band mee bezig. We schrijven een mail en checken ondertussen onze berichten. We luisteren naar een verhaal en kijken met een half oog naar de nieuwsberichten. Onderzoek wijst echter uit dat multitasken ons niet goed afgaat. Als we meerdere dingen tegelijk doen, doen we ze slechter dan wanneer we ze na elkaar doen. U kunt uzelf trainen in focus en aandacht als u zich bewust wordt van uw gedrag. 

Voorkomen

Om te voorkomen dat uw aandacht versnippert en uw hoofd overprikkeld raakt, kun u de meldingen van mails en berichten op uw telefoon aan banden leggen. Waarom zou u
van berichten checken en mails beantwoorden niet gewoon een agendapunt maken? Het idee dat een overdosis aan informatie op de loer ligt is overigens niet nieuw. “Een overvloed aan boeken leidt slechts tot afleiding.” Seneca, de stoïcijnse wijsgeer die leefde in de eerste eeuw van onze jaartelling, vond al dat er te veel boeken waren.