Alle artikelen

(On)gewenst kinderloos? Beluister deze podcasts

  • Categorie: Mentaal gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 22 januari 2024

Van de 26–30-jarige vrouwen kiest één op de vijf voor een leven zonder kinderen. Onder hoogopgeleide vrouwen is dat zelfs één op de vier. Daarnaast is 3 tot 5% van alle stellen ongewenst kinderloos. Als zij voor vruchtbaarheidsbehandelingen gaan, raakt 40 tot 60% niet zwanger, al neemt de slagingskans de laatste jaren toe. Dat zijn confronterende cijfers. Hoe je omgaat met kinderloosheid is voor iedereen anders. Eén ding is zeker: een kind krijgen heeft veel impact, maar (on)gewenst kinderloos blijven ook. 

Verlies

Er komt een moment dat je onder ogen moet zien dat je kinderwens niet vervuld wordt. Bijvoorbeeld als je meerdere vruchtbaarheidsbehandelingen hebt doorlopen die niet succesvol waren. Of als je gezondheid een zwangerschap niet toelaat. Het kan ook zijn dat je geen vruchtbaarheidsbehandelingen wilt ondergaan. Je vindt misschien dat het ‘vanzelf’ moet gaan en anders maar niet. Net als bij andere vormen van verlies, ga je dan door een rouwproces. 

Misschien koos je bewust voor een kinderloos leven. Omdat je je leven anders wilt invullen of geen toekomst ziet voor kinderen vanwege de klimaatcrisis. Of om welke reden dan ook. Net als bij ongewenste kinderloosheid kan je dan rekenen op vragen of opmerkingen. Hoe bereid je je daarop voor?

Vrouw bezorgd

Troost en inspiratie

Het beluisteren van podcast kan je helpen. Of je nu op zoek bent naar (medische) informatie. Of benieuwd bent hoe anderen omgaan met hun (on)gewenste kinderloosheid.  

Ter inspiratie hebben wij er alvast een paar voor je uitgezocht. Maar er zijn er natuurlijk veel meer. Zet je koptelefoon op en laat je inspireren door andermans kennis, inzichten en verhalen. Wedden dat je je daarna beter voelt? En anders weet je hoe te reageren als iemand opmerkt: ‘Wordt het niet eens tijd voor kinderen?’ 

Podcast suggesties 

#1 Willen jullie geen kinderen?

In de podcast ‘Willen jullie geen kinderen?’ doorbreekt presentator Anne-Mar Zwart het taboe op praten over een kinderwens.   

Luister via NPO Radio 2: Willen jullie geen kinderen?

#2 Eitje

Dit is een podcast over een kinderwens en de illusie van vanzelfsprekendheid rond het maken, nemen, krijgen en willen van kinderen. 

Luister via NPO Radio 1: Eitje

#3 Vruchtbaarheidstraject

Dit is een podcast over de mentale en fysieke belasting van een vruchtbaarheidstraject 

Luister via Spotify: Fysieke en mentale belasting

#4 Klimaatcrisis

Wat als je geen kinderen wilt vanwege het klimaat? Gaat dat te ver of niet? 

Luister via Spotify: Geen kinderen vanwege het klimaat