Heeft u vragen? Bel 030 639 62 22 English

Hulpmiddelen

Heeft u hulpmiddelen nodig voor behandeling, verpleging, revalidatie of verzorging?

Wat u vergoed krijgt

Hulpmiddelen zijn middelen om het dagelijkse leven met een ziekte of een aandoening makkelijker te maken. Of die u helpen om langer thuis te kunnen blijven wonen. Er zijn hulpmiddelen die onder de basisverzekering vallen. Er zijn ook hulpmiddelen waarvoor u bijvoorbeeld naar de gemeente of het zorgkantoor moet. In de hulpmiddelenwijzer kunt u opzoeken waar u moet zijn. Heeft u toch nog vragen? Ons Service Center helpt u verder.


De basisverzekering vergoedt hulpmiddelen die te maken hebben met het herstellen van of leven met een ziekte of aandoening. Voorbeelden zijn protheses, verbandmiddelen, hoortoestellen en de insulinepen.

In het Reglement Hulpmiddelen leest u welke hulpmiddelen en verbandmiddelen de basisverzekering vergoedt, en wat de voorwaarden zijn.

Voor veel hulpmiddelen heeft u een verwijzing of toestemming nodig. Dit staat per hulpmiddel aangegeven in de tabel die u in het Reglement vindt. In deze tabel staat ook of u een eigen bijdrage betaalt en wat de maximale vergoeding is. Sommige hulpmiddelen koopt u zelf, andere krijgt u in bruikleen. Dit staat ook in de tabel. Bruikleenhulpmiddelen mag u ook zelf aanschaffen, maar dan geldt het eigen risico.

Krijgt u het hulpmiddel vergoed? Dan worden de kosten van reparatie, correctie en vervanging bij normaal gebruik ook vergoed.

Vergoeding per verzekering

 • Basisverzekering

  100%

 • Startfit

  Geen vergoeding

 • Extrafit

  4 Hulpmiddelen

  Krukken, plaswekker, steunpessarium, steunzolen

  Bekijk verzekering
 • Benfit

  €250 voor eigen bijdragen (waarvan max. € 100 voor pruik) + 5 extra hulpmiddelen

  Krukken, anticonceptiehulpmiddelen, plaswekker, steunpessarium, steunzolen

  Bekijk verzekering
 • Optifit

  € 500 voor eigen bijdrage (waarvan max. € 150 voor pruik) + 6 extra hulpmiddelen

  Brillenglazen/lenzen/ooglaserbehandeling, loophulpmiddelen, anticonceptie-hulpmiddelen, plaswekker, steunpessarium, steunzolen

  Bekijk verzekering
 • Topfit

  € 1.000 voor eigen bijdragen (waarvan max. € 250 voor pruik) + 6 extra hulpmiddelen

  Brillenglazen/lenzen/ ooglaserbehandeling, loophulpmiddelen, anticonceptie-hulpmiddelen, plaswekker, steunpessarium, steunzolen

  Bekijk verzekering
 • Superfit

  Eigen bijdragen volledig 7 extra hulpmiddelen

  Brillenglazen/lenzen/ooglaserbehandeling, loophulpmiddelen, anticonceptie-hulpmiddelen, plaswekker, steunpessarium, steunzolen, verbandmiddelen

  Bekijk verzekering

Wat u zelf betaalt

Dit moet u zelf doen

Voor veel hulpmiddelen moet u een voorschrift hebben
In het Reglement Hulpmiddelen staat voor welke hulpmiddelen u een voorschrift nodig heeft en wie de medische indicatie vaststelt.

Soms moet u ons vooraf toestemming vragen
In het Reglement Hulpmiddelen staat voor welke hulpmiddelen toestemming nodig is en hoe u toestemming aanvraagt.

Sommige leveranciers mogen namens ons toestemming verlenen. Als u naar een van deze leveranciers gaat, beoordeelt deze uw aanvraag. Wilt u weten met welke leveranciers wij afspraken hebben gemaakt? Neem dan contact op met ons Service Center.

Kiest u voor een leverancier waarmee wij geen afspraken hebben? Dan vraag u de toestemming bij ons aan.

Goed om te weten

 • De algemene regels zijn altijd van toepassing

  De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.

 • Hulpmiddelen worden klaar voor gebruik afgeleverd

  De hulpmiddelen worden inclusief batterijen of oplaadapparatuur geleverd. En u krijgt instructie in het gebruik ervan. Hierdoor kunt u het direct gebruiken en weet u hoe het werken.

 • Wij vergoeden alleen de gebruikelijke hulpmiddelen

  Hier zijn dat de in het Reglement Hulpmiddelen omschreven hulp- en verbandmiddelen. U heeft recht op de standaard uitvoering van het hulpmiddel. Of als dat niet doelmatig is, op een maatwerk-hulpmiddel.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.