Alle artikelen

Op consult bij digitale huisarts Anne-Marlijn

  • Categorie: E-health
  • Categorie: Interview
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 15 april 2024

Een afspraak met de huisarts, maar dan gewoon vanaf je eigen bank, werkplek of vakantieadres. Sinds begin 2024 kunnen ONVZ-verzekerden terecht bij de Digitale Huisarts. ONVZ is namelijk een samenwerking gestart met online huisartsenpraktijk Arene. Wat zijn de voordelen en hoe ziet zo’n digitaal consult eruit? 


ONVZ startte een innovatie om te kijken of digitale huisartsenzorg naast de eigen huisarts helpt om de druk op ’lokale huisartsenzorg’ te verlagen. Want er komen steeds meer patiënten bij en zorgvragen worden steeds complexer. En tegelijkertijd is er op veel plekken in Nederland een groeiend tekort aan huisartsen. Daarnaast zijn er ook voordelen voor de patiënt.

De voordelen van een online consult

Anne-Marlijn werkt als Digitale Huisarts bij Arene. Anne-Marlijn: “Een groot voordeel van een online consult is dat je snel terecht kunt. Ook bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent. Dan is het fijn om een arts in Nederland te kunnen raadplegen. Als je een afspraak bij de fysieke huisarts maakt, moet je vaak een paar dagen wachten door de drukte in de huisartsenpraktijk. Je wordt dus sneller geholpen en de drempel om te gaan is lager. Zo voorkomen we dat zorgvragen worden uitgesteld. Zeker als je fulltime werkt of kinderen hebt, is een bezoek aan de huisarts vaak onhandig. Ook dan is het fijn dat je tussendoor even digitaal met een huisarts kunt schakelen, op een moment dat het jou uitkomt.”

Hoe werkt een online consult?

Als je geregistreerd bent bij de Digitale Huisarts maak je makkelijk online een afspraak. Dat gaat via de app van Arene. Anne-Marlijn: “Deze app download je op je telefoon. In de app zie je precies wanneer er een dokter beschikbaar is. Je kan kiezen voor een telefonische afspraak of videobellen. In een paar stappen wordt daarna automatisch je medisch dossier geüpload. Heb je een telefonische afspraak gemaakt, dan belt de dokter jou. Videobellen gaat via de app via een beveiligde verbinding.”

Een consult gaat er verder hetzelfde aan toe als in de spreekkamer bij de dokter. Anne-Marlijn: “Je vertelt waar je precies last van hebt en daarna doen we lichamelijk onderzoek als dat nodig is. Ik kan bijvoorbeeld vragen of je een bepaalde beweging kunt maken of om ergens op te drukken. Vervolgens maken we samen een plan. Ik geef adviezen en kan medicijnen voorschrijven. Soms adviseer ik dat je het beste naar je eigen huisarts kunt gaan voor extra controle. Er is altijd een goede uitwisseling van informatie met je huisarts. Wat we besproken hebben voeg ik toe aan het dossier, waardoor de eigen huisarts precies weet wat er speelt. De eigen huisarts is en blijft de hoofdbehandelaar.”

Een fijne manier om zorg te verlenen

Anne-Marlijn twijfelde toen ze voor het eerst hoorde over digitale huisartsenzorg. Maar al snel kwam ze erachter dat het een goede manier is om zorg te verlenen. Anne-Marlijn: "Hoewel het anders is dan fysieke consulten, vind ik het een prettige manier om contact te hebben met patiënten. Door de coronaperiode zijn we ook zo gewend geraakt aan videobellen. En eigenlijk is het niet veel anders dan een consult in de praktijk. Het geeft veel flexibiliteit en stelt me in staat om patiënten te helpen op momenten dat een fysiek consult niet mogelijk is."

Bij veel klachten is een online consult geschikt

Voor sommige problemen blijft het belangrijk om naar de huisartsenpraktijk te gaan, maar veel klachten en eenvoudige vragen kunnen prima online kunnen worden besproken. Anne-Marlijn: "Huidproblemen en luchtwegklachten zijn typische klachten die zich goed lenen voor een digitaal consult. Door het meesturen van een foto of videobellen kan een dokter al veel zien. Het is niet altijd nodig om de patiënt fysiek te onderzoeken.” In sommige gevallen is de conclusie dat je toch even langs moet bij de eigen huisarts. Bijvoorbeeld als een probleem te complex is. Doorverwijzen naar een specialist doet de Digitale Huisarts om die reden ook niet.

Digitale huisarts Anne-Marlijn

Probeer zelf een consult bij de Digitale Huisarts

Is een digitaal consult ook iets voor u? Als verzekerde bij ONVZ kunt u zich nu bij de Digitale Huisarts registreren. Het regelen van de administratieve zaken kost even tijd. Het is dus verstandig om u alvast aan te melden, zodat u meteen terecht kunt voor een online consult wanneer dat nodig is.

Registreren bij de Digitale Huisarts