Alle artikelen

Socialer door lekker slapen

  • Categorie: Mentaal gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 8 december 2022

Studies tonen aan dat we minder sociaal zijn als we slecht slapen. Dat is waarschijnlijk wel herkenbaar. Een goede nachtrust is dus niet alleen gezond voor de mens, maar ook goed voor de omgeving.

Professor Matthew Walker van de University of California, Berkeley, stelt dat gebrekkige slaap asociaal gedrag triggert. Het aangeboren verlangen van mensen om elkaar te helpen neemt af als ze niet goed hebben geslapen. Walker en zijn team onderzochten de bereidheid van 160 deelnemers om anderen te helpen door ze na een nacht slapen een vragenlijst te laten invullen. Deelnemers reageerden op verschillende sociale scenario’s waarbij de antwoorden varieerden van: ‘Ik zou stoppen met ze te helpen’, tot: ‘Ik zou ze negeren’. Walkers conclusie: hoe minder je slaapt, hoe egoïstischer en minder sociaal je wordt.

slaap

Egoïstischer door minder slaap

Uit een onderzoek met 24 deelnemers vergeleken onderzoekers het gedrag na een goede nachtrust en na een nacht zonder slaap. Wat bleek? Deelnemers waren 78 procent minder geneigd om anderen te helpen als ze moe waren. Het maakte daarbij trouwens geen verschil of het ging om het helpen van vreemden of vrienden en familie. De onderzoekers keken ook naar het effect van het ingaan van de zomertijd, dat ervoor zorgt dat de wekker een uur eerder gaat. Dat ene uur blijkt al verschil te maken in de bereidheid om te helpen. Uit een analyse van miljoenen donaties aan goede doelen blijkt dat men ná het ingaan van de zomertijd minder geneigd is tot vrijgevigheid.

Wat voor type slaper ben jij? Voor ieder mens is slaap anders. Meer weten? Lees vijf vragen en antwoorden over de invloed van slaap op je brein.