23 april 2018 | Fysiek gezond | Achtergrond | 4 min. leestijd
Lekker naar buiten om te gaan sporten: iets waar je misschien niet als eerste aan denkt wanneer je sportschool om de hoek zit. Maar nu de lente steeds meer van zichzelf laat zien, is het een goed moment om je sportactiviteiten eens buiten uit te gaan voeren.
Buiten sporten is leuk, gezond en er zijn genoeg attributen aanwezig, waardoor we de buitenwereld als één grote outdoor-gym kunnen zien. We geven 5 voordelen van sporten in de buitenlucht!

1. Let’s go outside!

Veel groen, een frisse buitenlucht en voldoende rust: de natuur zorgt voor allerlei zintuiglijke prikkels en een ontspannen gevoel, waarbij je heerlijk kunt verdwalen in je eigen gedachtes. Een rondje hardlopen door het bos kan ervoor zorgen dat je stress wordt verminderd en je creativiteit wordt gestimuleerd. Er zijn genoeg indoor sporten die je ook buiten kunt doen. Sporten in de buitenlucht zorgt ervoor dat je humeur een boost krijgt en je minder snel opgeeft. Waar je op de loopband misschien al na een paar minuten klaar bent, ben je in de buitenlucht ineens een half uur verder. Kortom: buiten sporten kan een positieve werking hebben op je sportprestaties.

2. Je pakt gezonde zonnestralen mee

Wanneer je buiten bent, kom je ‘m al snel tegen: de zon! Onderzoek heeft aangetoond dat zonlicht een directe invloed heeft op je hormoonstelsel. Het zogenaamde gelukshormoon endorfine wordt aangemaakt, wat je schildklier stimuleert. Dit zorgt ervoor dat je meer energie krijgt, waardoor je langer en intensiever kunt bewegen. Ook maak je door zonlicht meer witte bloedlichaampjes aan, waardoor je lichaam beter beschermd wordt tegen bacteriën en virussen. Vitamine D dat je lichaam aanmaakt uit zonlicht zorgt weer voor sterkere botten, een fitter gevoel en een beter slaapritme. Genoeg redenen om je sportuurtje buiten te houden en een paar zonnestralen mee te pakken!

3. Gratis en voor niets

Wanneer je niet vaak genoeg de sportschool ingaat, kan een fitnessabonnement je bankrekening ongezien behoorlijk plunderen. Een outdoor-gym is altijd open, je kunt gaan wanneer je wilt en, jawel: het is gratis! Obstakels, zoals bruggetjes, speeltuintoestellen of openbare fitness-parkjes, zorgen ervoor dat jij voor helemaal niets kunt genieten van jouw buitenactiviteiten. Waar je dan wel rekening mee moet houden, zijn de weersomstandigheden. Maar hé, een hardlooprondje in een regenbui kan soms best lekker zijn.

4. Een boost voor je lichaam

Je maakt ruimte in je hoofd, voelt je zelfverzekerder en hebt het gevoel dat je de hele wereld aankan: sporten an sich geeft je lichaam al een boost, maar in de buitenlucht is deze stimulatie alleen maar groter. Onderzoek aan de Universiteit van Essex wijst uit dat er een verschil is tussen de mentale gezondheid van mensen die indoor of outdoor sporten. De buitensporters blijken een beter concentratievermogen te hebben en meer sociale interactie te ervaren. Buiten sporten heeft dus zeker een positieve invloed op je gestel en geeft je lichaam een échte boost.

5. Samen sporten

Houd je er niet van om alleen te sporten of heb je een stok achter de deur nodig? Er zijn heel veel clubjes waar je je bij kunt aansluiten. Of je kunt één van de goede festivals bezoeken die zich richten op beweging en gezondheid, zoals Healthy Fest: hét festival in Nederland waar sport, mind, food en friends samenkomen.