Alle artikelen

Het belang van plantaardig eten

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 18 oktober 2022

Een plantaardig voedingspatroon is beter voor de mens en de planeet. Daarmee zorg je voor meer gezondheid op je bord. Plantaardig eten draagt niet alleen bij aan je eigen welzijn, maar ook aan de duurzaamheid van onze planeet.

De productie van zuivel en vooral van vlees is belastend voor de planeet. En het eten van vlees (vooral rood en bewerkt vlees) is belastend voor het lichaam. Vandaar dat wordt aanbevolen om minder vlees te consumeren. Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees (vlees van rund, varken, schaap en geit). Meer plantaardig eten is dus gezonder voor milieu, dier en mens.

Diversiteit van Plantaardige Voeding: Meer dan Alleen Groenten

Maar waar gaat het over als we het over plantaardig hebben? In de eerste plaats over groenten natuurlijk, maar ook fruit, granen, peulvruchten en noten zijn plantaardig. Het belang van plantaardig eten strekt zich uit tot een breed scala aan voedingsmiddelen. Daarnaast worden er allerlei voedingsproducten bedacht met een plantaardig (hoofd)bestanddeel: vleesvervangers van lupinebonen, melk van haver of amandelen, kaas van cashewnoten. Bij deze nieuwe producten is een kanttekening op haar plaats: ze zijn veelal bewerkt en bevatten vaak veel toevoegingen.

Stap voor Stap naar een Plantaardig Voedingspatroon

Hoe zorgen we nu voor een meer plantaardig voedingspatroon? In de eerste plaats door meer groenten te eten. Met groenten zit je immers altijd goed: ze zijn gezond, caloriearm en licht verteerbaar. Het belang van plantaardig eten komt ook naar voren bij het vervangen van dierlijke eiwitbronnen door plantaardige alternatieven. Vlees laat zich goed vervangen door peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten, (ongezouten) noten en zaden en (volkoren) granen – die zitten vol essentiële eiwitten en vezels.

Stop niet bij één groente, maar combineer meerdere groenten in een maaltijd en vergeet de verse kruiden niet. Eet met het seizoen mee (voor versheid) en kies voor lokaal (voor minder transportkilometers).

Nog een algemene tip tot slot: verspil minder voedsel en maak van restjes bijvoorbeeld een gevulde soep, salade of roerbakschotel. In de receptenapp Slim Koken van het Voedingscentrum kun je een of meerdere restjes invullen. Zo vind je snel een recept waar de restjes in verwerkt kunnen worden. Kortom, door bewust te kiezen voor een plantaardig voedingspatroon kunnen we onze gezondheid verbeteren en tegelijkertijd een positieve impact hebben op het milieu.