
Eiwitleveranciers
Hoe zorgen we nu voor een meer plantaardig voedingspatroon? In de eerste plaats door meer groenten te eten. Met groenten zit je immers altijd goed: ze zijn gezond, caloriearm en licht verteerbaar. Het kan helpen om eerst de groenten te kiezen en pas daarna te bedenken welke eiwitleveranciers je erbij gaat eten. Vlees laat zich goed vervangen door peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten, (ongezouten) noten en zaden en (volkoren) granen – die zitten vol essentiële eiwitten en vezels. Stop niet bij één groente, maar combineer meerdere groenten in een maaltijd en vergeet de verse kruiden niet. Eet met het seizoen mee (voor versheid) en kies voor lokaal (voor minder transportkilometers). Nog een algemene tip tot slot: verspil minder voedsel en maak van restjes bijvoorbeeld een gevulde soep, salade of roerbakschotel. In de receptenapp Slim Koken van het Voedingscentrum kun je een of meerdere restjes invullen. Zo vind je snel een recept waar de restjes in verwerkt kunnen worden.