Alle artikelen

Word je dik van brood?

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 31 maart 2020

Mensen die stoppen of flink minderen met brood eten, vallen daar soms van af. Is brood dus een dikmaker?

De Nederlander eet steeds minder brood. De consumptie daalt al jaren, met name door boeken als ‘Broodbuik’ en ‘De voedselzandloper’. Hun boodschap: al die koolhydraten die zo ongemerkt naar binnen gaan, maken een mens dik. Ook zou ons lichaam eigenlijk niet zijn gemaakt om granen als tarwe goed te verstouwen. ‘De industrie staat voor een ware uitdaging’, kopte het vakblad ‘Bakkerswereld’ in 2016, naar aanleiding van de cijfers over de 5 jaar daarvoor. Een daling van 5 procent van de broodconsumptie in West-Europa. Die trend zet door, blijkt uit recente peilingen.

Word je dik van brood

"Voor veel mensen is een boterham vooral een onderlegger voor allerlei calorierijke kost"

Nuttige vezels

Oké, ‘Brood, daar zit wat in!’ juichte de bakkersbranche vroeger. Wat dan? Vooral gemalen graan (meestal tarwe) en dat bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Dat zijn suikers die in allerlei vormen en combinaties voorkomen in de natuur. Suikers, dat klinkt niet best. Maar het ligt er maar net aan over welke suikers we het hebben. Soms zitten deze suikers namelijk in een prachtige verpakking, zoals in het geval van een graankorrel. Die bevat daarnaast onmisbare voedingsstoffen als vezels, vitaminen, mineralen, onverzadigde vetzuren en eiwitten. Maar als de suikers uit hun natuurlijke omgeving zijn gehaald, zijn geraffineerd, dan blijft er niet veel voedingswaarde over. Dat zijn de zogeheten lege koolhydraten. Zo heeft witte bloem dus nauwelijks voedingswaarde, maar volkorenmeel, gemaakt van de hele korrel, juist wel. En dus krijgt u van witbrood alleen vooral nutteloze calorieën binnen, en mist u ook nog eens de vezels in volkorenbrood, die u op tijd een vol gevoel geven en uw darmen aan het werk zetten.

Broodbeleg

Bruinbrood eten dus? Ja, maar let op: niet al het bruine brood is volkoren. Sterker: het meeste brood dat er bruin uitziet is geen volkorenbrood, ook al heeft het nog zo’n mooie ambachtelijke naam. Volkorenbrood is een beschermde term die alleen mag worden gebruikt als het van de hele graankorrel is gemaakt. En tsja, dik of dun zijn is natuurlijk niet alleen een kwestie van wit of volkoren, maar ook van – daar zijn we weer – leefstijl. Wat er op die boterhammen wordt gelegd, gesmeerd en/of gestrooid is zo’n leefstijldingetje. Voor veel mensen is een boterham vooral een onderlegger voor allerhande calorierijke kost. Geen wonder dat de kilo’s eraf vliegen als ze geen brood meer eten.