Alle artikelen

Push-ups voor je hersenen

  • Categorie: Mentaal gezond
  • Categorie: Interview
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 6 november 2019

Regelmatig sporten en bewegen doen we bijna allemaal wel. Zo blijf je lichamelijk lekker in shape. Maar wat doe je eigenlijk om mentaal fit te blijven? Google Home-spraakapplicaties als Herman de Hersentrainer helpen je daarbij. Elke dag krijg je een paar vragen voorgelegd, die je stimuleren om na te denken - ideaal voor senioren die hun brein willen trainen.

Google Home is een apparaat met speaker en microfoon, dat via Wifi in verbinding staat met internet. Met een Google Home kun je apparaten in huis met je stem bedienen, zoals de tv en een slimme thermostaat. Het werkt dus eigenlijk als een spraakgestuurde afstandsbediening. Je vraagt bijvoorbeeld om de verwarming in de woonkamer wat hoger te zetten, de lichten aan te doen of de tv aan te zetten. Maar deze slimme speaker heeft meer te bieden. Google Home zorgt namelijk ook voor entertainment. Denk daarbij aan het afspelen van muziek, opvragen van de weersvoorspelling en het uitvoeren van zoekopdrachten. Bovendien kunnen slimme spraakapplicaties op Google Home een echt gesprek met je voeren.

Push-ups voor je hersenen

Cognitieve fitness

Google Home maakt ook de weg vrij voor cognitieve fitness; het trainen van je geheugen, leercapaciteiten en oplossende vermogen. Dit is eigenlijk een soort work-out voor je hersenen. En daar is vooral onder senioren veel behoefte aan. “We worden steeds ouder en hebben meer aandacht en zorg nodig. Toch zijn er steeds minder mensen die deze groeiende groep kunnen helpen”, vertelt Jack van Dooren, eigenaar van Froteu.nl en bedenker van Herman de Hersentrainer. “Interactieve Google Home-applicaties als Herman de Hersentrainer kunnen bepaalde zorgtaken uitvoeren. Niet alleen op het gebied van cognitieve fitness, maar bijvoorbeeld ook door kinderen voor te lezen en met eenzame mensen een gesprek te voeren.”

Herman de Hersentrainer

Op Google Home kun je verschillende applicaties installeren. Een daarvan is Herman de Hersentrainer. Je activeert dit intelligentiespelletje door tegen Google Home te zeggen: ‘Hoi Google, praat met Herman de Hersentrainer’. Vervolgens stelt Herman je elke dag een aantal vragen, zoals: ‘De zijde van een vierkant is zestien centimeter, wat is de omtrek?’ Of: ‘Boot staat tot aanleggen, als auto staat tot …’. Je geeft antwoord door gewoon terug te praten. Heb je een vraag goed? Dan geeft Herman je een compliment. En als het fout is? Dan moedigt Herman je aan. Herman de Hersentrainer stelt je elke dag weer nieuwe vragen. Dit zijn er maximaal zes, maar je kiest altijd zelf hoeveel je er wilt doen. Zo wordt het niet belastend en blijft het iedere dag leuk.

Makkelijk voor senioren

Een Google Home bedien je met je stem. Dat is vooral voor senioren wel zo makkelijk. Vaak zijn ze niet zo thuis in digitale technologie. “Mijn moeder van 87 vindt digitale attributen met schermpjes en knopjes zoals smartphones, tablets en afstandsbedieningen lastig. Daar wordt ze bloednerveus van”, geeft Van Dooren als voorbeeld. “Maar ze is dol op Herman. Die doet precies wat ze zegt. Fanatiek beantwoordt ze alle vragen en ze wordt zo trots als een pauw als deze goed zijn.” Een Google Home kost tussen de 40 en 80 euro en is makkelijk aan te sluiten. “Dat doe je eenmalig met een smartphone. Bij mijn moeder heb ik dat voor haar geregeld.”

Tegen de eenzaamheid

Spraakapplicaties op Google Home kunnen ook helpen om eenzaamheid tegen te gaan. “In andere landen, zoals Zuid-Korea, worden smart speakers al gebruikt om een gesprek te voeren met een digitaal persoon. Dergelijke applicaties zijn proactief, dus ze starten zelf het gesprek. Ook zijn ze intelligent en interactief, dus je kunt echt met ze praten”, licht Van Dooren toe. Deze Google Home-applicaties zijn ideaal voor eenzame mensen. “Ze doorbreken de stilte in huis, halen ze uit de sleur en zorgen voor afleiding.”

Wat kun je nog meer met Google Home?

Google Home kan ook andere mensen helpen dan ouderen. Denk aan studenten, kinderen en personen met een geestelijke beperking. “Bij Froteu ontwikkelen we momenteel een spraakapplicatie voor een geestelijke gezondheidszorginstelling. Mensen in een instelling kunnen tegen deze applicatie praten en vragen om een verhaal voor te laten lezen. Vervolgens geeft Google Home ze verschillende mogelijkheden. Willen ze een sprookje of het nieuws horen? Dit is ideaal wanneer ze ’s ochtends vroeg wakker worden en nog een tijdje moeten wachten tot ze geholpen worden.” Maar Google Home-applicaties kunnen bijvoorbeeld ook leerlingen overhoren of kinderen voorlezen.

Het verbeteren van de mentale fitheid, verminderen van de eenzaamheid en helpen van motorisch en geestelijk beperkte personen – het mag duidelijk zijn dat Google Home ons op veel verschillende manieren kan helpen in het dagelijks leven. Van Dooren: “Niet voor niets hebben meer dan een half miljoen Nederlanders al een Google Home thuis staan. En door de relatief lage prijs en vele mogelijkheden is het de verwachting dat dit aantal snel zal groeien.”