Alle artikelen

Generatie ooit genoeg: hoe ga je op een gezonde manier om met onbeperkte mogelijkheden en keuzes?

  • Categorie: Mentaal gezond
  • Categorie: Interview
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 12 april 2023

Interview met Rick van Noort en Evi van den Hout, twee van de zeventien schrijvers van het boek ‘Generatie ooit genoeg?’ 

Generatie ooit genoeg (geboren tussen - om en nabij - 1990-2000) is opgegroeid in een maatschappij waarin technologie hoogtij viert en de mogelijkheden eindeloos zijn. Dat is aan de ene kant heel fijn, want het leven is maakbaar én alles kan, maar aan de andere kant zorgen die onbeperkte mogelijkheden voor veel verantwoordelijkheden, keuzestress en een hoge druk. Hoe ga je daar toch op een gezonde manier mee om?

Waar komt de druk en de keuzestress van generatie ooit genoeg vandaan?

De samenleving is anno 2023 een stuk individualistischer geworden. Dat was voorheen wel anders. Als je vader bakker was of je moeder bij de kruidenier werkte, dan volgde jij dat pad. Daar hoefde je nauwelijks over na te denken. Nu hebben jongvolwassenen oneindig veel keuzes te maken. Wie ben ik en wat wil ik worden zijn twee vragen waarop de antwoorden inmiddels onbeperkt zijn.

Het leven is maakbaar. Alles kan, als je maar hard genoeg werkt. Dat is er bij deze generatie met de paplepel ingegoten. Onder andere via social media wordt zij 24/7 geconfronteerd met de mogelijkheden van het leven. Ze zien wat generatiegenoten allemaal ondernemen. Dat zorgt voor druk, want hoe zorg je dat je mee blijft doen en hoe weet je of je daarbij wel de juiste keuze maakt? De ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op, dus de grote vraag is steeds: ‘sta ik volgende week nog achter de keuze die ik net gemaakt hebt’?

Verlangen naar nieuwe prikkels

Naast de druk van buitenaf, legt generatie ooit genoeg zichzelf ook graag druk op. De lat ligt hoog. Het is een generatie die veel wil bereiken. Sterker nog: moet bereiken van zichzelf. Het verlangen naar nieuwe prikkels is oneindig. Die prikkels, vaak in de vorm van doelen, heeft deze generatie nodig, want de bewijsdrang is groot. Deze ambitieuze en leergierige strebers worden snel onrustig als ze niet kunnen toewerken naar een volgende overwinning.

Bovenstaande leidt tot conflict. Generatie ooit genoeg vindt het belangrijk om autonoom te zijn, maar tegelijkertijd wil ze ook dat anderen zien dat ze het goed doet en wat bereikt in het leven.

Lastig om kwetsbaarheid te tonen

Keuzestress en druk zorgt ervoor dat deze generatie zich vaak afvraagt of ze wel aan hun eigen verwachtingen kunnen voldoen. Wat generatie ooit genoeg vaak niet weet, is dat generatiegenoten met dezelfde vragen lopen en dezelfde hordes moeten nemen. Het is een generatie die het moeilijk vindt om zich kwetsbaar op te stellen en te delen waar ze tegenaan loopt in het leven, ook omdat ze vaak niet weet hoe.

Meer openheid en begrip nodig om het gesprek met elkaar aan te gaan

Generatie ooit genoeg vindt dat ze niet moet zeuren, omdat ze zich in een luxe positie bevindt. Dat al die keuzes er überhaupt zijn is natuurlijk een rijkdom. En dat is precies wat ze te horen krijgt van andere generaties: ‘De wereld ligt aan je voeten én je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk’. De keerzijde hiervan is niet verrassend: depressieve gevoelens en zelfs burn-outs liggen op de loer.

Het is goed om te zien dat er steeds meer aandacht komt voor de druk die deze generatie ervaart. Deze aandacht verlaagt voor generatie ooit genoeg de drempel om écht te delen wat er speelt. Maar het kan beter. Het is tijd dat verschillende generaties met elkaar in gesprek gaan, zodat ze elkaar beter leren kennen en meer compassie voor elkaar krijgen. Hoe pakken we dat aan? We geven er hieronder een aantal tips voor.

Luister oprecht naar elkaar

Vaak verliezen we onszelf in de waan van de dag. Het kan zomaar voorkomen dat je de hele dag met iemand bent opgetrokken, bijvoorbeeld een collega, en dat je aan het einde van de dag niet weet hoe het écht met iemand gaat.

Neem generatie ooit genoeg serieus

Toon begrip voor de dingen waar deze generatie mee te maken heeft, maar realiseer je ook dat ze niet ‘zielig’ is én ze dat zichzelf ook niet vindt.

Zelfhulp

Help bij het vinden van laagdrempelige manieren voor hulp; wijs op online mogelijkheden, zoals HeyCoach (vergoed vanuit Werkfit).

Je bent niet alleen

Realiseer je dat je niet alleen bent; veel generatiegenoten zitten met dezelfde vragen en problemen. Ga het gesprek met elkaar aan!

Kijk wat je werkgever biedt

Werkgevers bieden steeds vaker verschillende vormen van ondersteuning aan voor een fit en gezond leven, zowel fysiek als mentaal. Informeer naar de mogelijkheden bij de organisatie waar je werkt. Er is via je werkgever vaak meer mogelijk dan je denkt.

Ervaar je ongezonde druk?

Ervaar je een ongezonde druk? En krijg je er last van? Bijvoorbeeld in de vorm van mentale problemen? Dan kan het helpen om professionele hulp te zoeken. Vind je het te spannend om bijvoorbeeld naar een psycholoog te gaan? Je kunt online op een laagdrempelige manier aan de slag met je mentale gezondheid. Probeer bijvoorbeeld een app, zoals Headspace (vergoeding in Bewuste Keuze Start of Bewuste Keuze Extra) of Mirro (gratis als je Werkfit hebt). Ook kies voor online coaching. Heb je Werkfit dan kun je snel en laagdrempelig een online coachingstraject starten.