Alle artikelen

Wat te doen bij lage rugpijn? Zes tips!

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 28 oktober 2016

Vier op de vijf mensen krijgen in hun leven te maken met lage rugpijn. Toch is het eenvoudig de klachten te voorkomen, door genoeg te sporten en in het dagelijks leven meer aandacht aan de juiste houding te besteden. We geven je zes gouden tips die de rug kunnen ontlasten.

Evolutionair gezien loopt de mens eigenlijk nog helemaal niet zó lang rechtop. Onze rug is nog steeds niet helemaal aangepast aan die ‘nieuwe’ manier van lopen. Bovendien zitten Nederlanders relatief veel. Ook als je wel aan je houding denkt, is te lang zitten helemaal niet goed voor een mens.

Wat te doen bij lage rugpijn? Zes tips!

De eerste symptomen van lage rugpijn zijn vaak gevoeligheid of stijfheid in de onderrug. Direct actie ondernemen is dan het devies. Wie goed oplet, kan deze problemen echter tijdig voorkomen.

1. Voldoende beweging

Zorg dat je voldoende in beweging blijft. Goed en veel bewegen is het beste medicijn tegen heel veel klachten, óók rugklachten. Dit geldt ook voor mensen die de hele dag achter een bureau zitten. Ga eens wat vaker een rondje koffie halen voor je collega’s, maak tijdens de lunch een wandeling, vergader wat vaker staand in plaats van zittend.

2. Goede houding

Denk altijd aan je houding: als je zit, maar óók als je staat of loopt. Onderuit gezakt zitten is niet goed voor een mens. Dan neemt de druk op de wervels in je onderrug toe. Probeer in plaats daarvan rechtop te zitten. Al houdt geen mens dat de hele dag vol. Wissel daarom de houding af als je langere tijd moet zitten. Ook bij lopen is het van belang op de juiste houding te letten – dus niet in elkaar gezakt of voorover gebogen.

3. Train genoeg

Versterk je lichaam door te trainen. Na je 35ste neemt je spiermassa gemiddeld met twee procent per jaar af. Dat is in tien jaar 20 procent, en in twintig jaar 40 procent. Door te trainen is het eenvoudiger je conditie op peil te houden en de spieren op cruciale plaatsen sterker te maken, zoals de buik-, rug- en beenspieren.

4. Til verstandig

Til verstandig, iets dat te veel mensen niet doen. Vaak schiet het bij mensen in de rug als zij bijvoorbeeld een krat boodschappen liften met een bolle rug. Denk niet alleen na bij zwaardere objecten, maar til ook lichtere spullen met je knieën en span altijd je rug- en buikspieren (die je gelukkig goed hebt getraind) aan.

5. Neem rust

Hoewel veel mensen dat tegenwoordig vergeten, is rust cruciaal voor het lichaam. Een goede nachtrust sterkt de benodigde spieren. Iedereen is druk tegenwoordig en niemand slaapt voldoende. Bovendien slapen we allemaal veel onrustiger doordat we van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat op het scherm van ons mobieltje kijken. Zorg voor een goed bed, een goed matras en een goed kussen.

6. Positief blijven

Blijf positief. Vier op de vijf mensen krijgt met rugklachten te maken, maar de ruime meerderheid van die klachten is met kleine aanpassingen of iets meer zorg te verhelpen. Denk goed na bij alle handelingen waar je rug bij komt kijken. En zorg dat je de symptomen herkent: pijn in je rug of been of tintelingen in je been of voet zijn rode vlaggen die je nooit moet negeren.

Neem voor meer informatie contact op met de fysiotherapeut op je werkplek.