Heeft u vragen? Bekijk onze contactmogelijkheden English

Hulp bij mantelzorg

Bent u mantelzorger? Dan ondersteunen we u graag.

U bent mantelzorger als u langdurig en onbetaald zorgt voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon. Dat kan bijvoorbeeld een partner, ouder, kind, buurman of vriend zijn. Bent u mantelzorger? Dan ondersteunen we u graag en helpen we u aan de juiste informatie.

Waar kunt u terecht?

Als u als mantelzorger voor iemand zorgt, krijgt u waarschijnlijk met verschillende instanties te maken om de juiste zorg te regelen. We kunnen ons voorstellen dat het soms lastig is om een overzicht te krijgen waar u precies terecht kunt voor hulp en ondersteuning. Daarom zetten we de belangrijkste informatie voor u op een rij.

De ZorgConsulent wijst u de weg

We willen voorkomen dat u overbelast raakt door uw zorgtaken. Wordt het u even te veel? Bij de ZorgConsulent kunt u terecht voor een luisterend oor, praktische tips en informatie over mantelzorg in Nederland. Wilt u er bijvoorbeeld even tussenuit of krijgt u als mantelzorger zelf te maken met een ziekenhuisopname? Dan bespreekt de ZorgConsulent de mogelijkheden met u.

De ZorgConsulent weet welke instanties er zijn, waar ze zitten en wat ze u kunnen bieden. Ook zijn onze ZorgConsulenten goed op de hoogte van de wet- en regelgeving.

Vervangende mantelzorg

Het kan natuurlijk zo zijn dat u even geen zorg kunt bieden, omdat u bijvoorbeeld met vakantie gaat. Als u gebruikmaakt van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo), kan de gemeente zorgen voor mantelzorgondersteuning en vervangende mantelzorg zodat de zorg van u wordt overgenomen.

Heeft u geen recht op hulp van de gemeente? Dan is het verstandig om bij uw zorgverzekeraar aan te kloppen. Bij ONVZ bestaat vanaf de aanvullende verzekeringen Benfit en hoger namelijk vergoeding voor vervangende mantelzorg.

Langdurige zorg en ondersteuning

Langdurige zorg kan volgens verschillende wetten worden verzorgd: Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo), Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet langdurige zorg (Wlz) en de Jeugdwet. Op de pagina over langdurige zorg en ondersteuning leest u meer over deze verschillende wetten.

MantelzorgNL: vereniging voor mantelzorgers

Mantelzorgers kunnen bij MantelzorgNL terecht voor informatie, advies en een luisterend oor. Ze organiseren bijeenkomsten en workshops, staan mantelzorgers bij en bieden nuttige informatie. Voor € 2 per maand kunt u lid worden en gebruikmaken van alle diensten.

Ondersteuningsorganisaties

Overal in het land kunt u terecht bij ondersteuningsorganisaties. Zij geven u informatie, advies en steun. Op de website van MantelzorgNL kunt u zoeken naar ondersteuningsorganisaties bij u in de buurt.

Zorgadvies nodig?

Bel de ZorgConsulent. Onze ZorgConsulenten weten welke instanties er zijn en denken graag met u mee. Ook zijn ze goed op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving.Telefoon: 0800 022 14 50 (gratis) op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur, kies voor optie 2

Maak kennis met
de ZorgConsulent

Onze ZorgConsulenten zijn uw persoonlijke gids in zorgland. Zij helpen u graag bij uw keuze voor een arts of ziekenhuis en om een gesprek met uw arts voor te bereiden. Daarnaast staan ze altijd klaar om mantelzorgers te helpen, informeren u over de zorg na een ziekenhuisopname en kunnen u informeren over preventiecursussen, behandelingen in het buitenland en een second opinion.

De ZorgConsulent

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.