Heeft u vragen? Bel 030 639 62 22 English

De huisarts (huisartsenzorg)

Zorg begint bij de huisarts.

Bekijk uw vergoedingen voor

Wat u vergoed krijgt

Heeft u gezondheidsproblemen? Of vragen over uw gezondheid? Dan is uw huisarts meestal uw eerste aanspreekpunt.

De huisarts bespreekt uw vragen en klachten met u en stelt een diagnose. Als het nodig is laat hij uw bloed onderzoeken, of laat hij ander onderzoek doen. Meestal kan de huisarts u zelf behandelen. Soms verwijst hij u door naar een andere zorgverlener, zoals een fysiotherapeut of een specialist.

Soms behandelen andere zorgverleners u

Vaak werken in de praktijk van de huisarts nog andere zorgverleners: de praktijkondersteuners. Bijvoorbeeld een diabetesverpleegkundige, een longverpleegkundige of een psycholoog. Zij kunnen u zelfstandig behandelen, onder verantwoordelijkheid van de huisarts.

Samenwerking voor chronische zorg

De huisarts kan ook samenwerken met zorgverleners buiten de praktijk. Met elkaar zorgen zij ervoor dat u zorg op maat krijgt bij bijvoorbeeld diabetes (suikerziekte), hart- en vaatziekten of COPD (chronische longproblemen). Dit wordt ook wel ‘ketenzorg’ genoemd. 

Dag en nacht

Als u buiten de openingstijden van de praktijk dringend zorg nodig heeft, kunt u terecht bij de waarnemer of de huisartsenpost. Als het nodig is, krijgt u daar een verwijzing voor de Spoedeisende hulp van het ziekenhuis. 

Alles samen: huisartsenzorg

Al deze zorg samen is huisartsenzorg. De basisverzekering vergoedt die.

Andere vormen van huisartsenzorg

Voor sommige vormen van huisartsenzorg gelden (ook nog) andere voorwaarden. Ze staan daarom apart vermeld:

Individuele geneeskundige zorg bij tuberculose en infectieziekten vergoeden wij ook als u daarvoor naar een arts infectieziekte- of tuberculosebestrijding gaat. Deze werkt meestal bij de GGD.

Andere vergoedingen

Gaat u op reis? Er is een aparte vergoeding voor vaccinaties en preventieve geneesmiddelen voor reizen.

Voor preventief medisch onderzoek kunt u meestal ook gewoon bij de huisarts terecht.

Wilt u meer doen aan preventie? Er zijn aparte vergoedingen voor (ander) preventief medisch onderzoek, gezondheidscheck-up, preventiecursussen en griepvaccinatie.

Vergoeding per verzekering

Wat u zelf betaalt

Goed om te weten

  • De algemene regels zijn altijd van toepassing

    De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed, en welke wijzigingen u moet doorgeven. En ook dat de basisverzekering geen keuringen (zoals een rijbewijs- of aanstellingskeuring) vergoedt.

  • Wij vergoeden alleen de gebruikelijke zorg die u nodig heeft

    Hier is gebruikelijke zorg: de zorg die een huisarts normaal gesproken verleent omdat u bent ingeschreven bij de praktijk. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.