Heeft u vragen? Bel 030 639 62 22 English

Hulp bij mantelzorg

Omdat u als mantelzorger veel moet regelen.

Bekijk uw vergoedingen voor

Wat u vergoed krijgt

Zorgt u langere tijd intensief voor een familielid, vriend(in) of partner met een ziekte of beperking? Dan bent u mantelzorger. Als mantelzorger kunt u soms zélf ook wat ondersteuning gebruiken.

Een mantelzorgondersteuner kan u helpen om in balans te blijven. De ondersteuner biedt een luisterend oor, en helpt u bijvoorbeeld om grenzen te stellen, of uw sociale netwerk (weer) uit te breiden. Of bij het combineren van mantelzorg en werk. Onze ZorgConsulenten zijn opgeleid tot mantelzorgondersteuner. Zij kunnen de ondersteuning combineren met hun kennis van de gezondheidszorg. Zo kunnen zij ook met u meedenken over zorg en vergoedingen.

Een mantelzorgmakelaar gaat een stap verder dan de mantelzorgondersteuner. Een mantelzorgmakelaar beantwoordt uw vragen en geeft advies over uw situatie, maar neemt ook tijdrovende regelzaken uit handen als het gaat om zorg, welzijn of financiën. De mantelzorgmakelaar kent de situatie in uw regio en kan u zo naar de juiste organisaties verwijzen.

De mantelzorgondersteuner en mantelzorgmakelaar bieden vormen van mantelzorgondersteuning. Die krijgt u van de gemeente. Dit regelt de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo). De precieze vorm van ondersteuning verschilt per gemeente. Daardoor kan het zijn dat uw gemeente andere vormen van mantelzorgondersteuning heeft.

Biedt uw gemeente geen mantelzorgondersteuning of mantelzorgmakelaar? En heeft u 3 maanden of langer minimaal 8 uur per week mantelzorg gegeven? Als u een aanvullende verzekering Startfit of hoger heeft, kunt u voor mantelzorgondersteuning terecht bij de ZorgConsulent. De aanvullende verzekering Optifit en hoger vergoeden daarnaast de mantelzorgmakelaar die de ZorgConsulent voor u regelt. De maximale vergoeding per kalenderjaar staat hieronder.

Hier kunt u terecht

Andere vergoedingen

Wilt u lid worden van een belangenvereniging voor mantelzorgers? Kijk dan ook bij lidmaatschap patiënten- of belangenorganisatie.

Vergoeding per verzekering

Wat u zelf betaalt

Dit moet u zelf doen

Neem altijd contact op met de ZorgConsulent

De ZorgConsulent kan nagaan welke mantelzorgondersteuning uw gemeente biedt, en kijkt samen met u wat (daarnaast) nodig is. De ondersteuning van uw gemeente gaat voor op de vergoeding van uw aanvullende verzekering.

Goed om te weten

  • De algemene regels zijn altijd van toepassing

    De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.