Heeft u vragen? Bel 030 639 62 22 English

Oedeem- en littekentherapie

Heeft u klachten door lymfoedeem of een litteken? Een (oedeem)fysiotherapeut of een huidtherapeut kan u behandelen.

Bekijk uw vergoedingen voor

Wat u vergoed krijgt

Lymfevaten voeren het vocht af uit uw lichaam. Als ze door bijvoorbeeld een operatie of bestraling minder werken, kunt u oedeem krijgen. Dan hoopt het vocht zich op. Dat kan pijnlijke zwellingen en stijve gewrichten geven, waardoor u moeilijker beweegt. Lymfoedeemtherapie kan helpen het vocht weer af te voeren. 

Ook littekens kunnen last geven bij het bewegen, of ander ongemak veroorzaken. Met littekenmassage wordt de huid rondom het litteken versoepeld en de doorbloeding gestimuleerd.

Heeft u lymfoedeemtherapie of littekentherapie nodig? Wat u vergoed krijgt, hangt af van welke verzekering u heeft en naar welke therapeut u gaat. We zetten het voor u op een rij.

De basisverzekering vergoedt fysiotherapie en oefentherapie voor aandoeningen die op de lijst chronische fysiotherapie staan. 'Lymfoedeem' en 'littekenweefsel van de huid al dan niet na trauma' staan ook op die lijst. Dat betekent dat de basisverzekering de zorg vergoedt. Tot 18 jaar zijn dat alle behandelingen. Bent u 18 jaar of ouder dan vergoedt de basisverzekering vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen vergoedt de basisverzekering niet.

Heeft u een aanvullende verzekering? Dan krijgt u een aantal van de eerste 20 behandelingen mogelijk ook vergoed. Dit hangt af van naar welke therapeut u gaat.

De aanvullende verzekeringen vergoeden lymfoedeem- en littekentherapie als fysiotherapie. U kunt dan terecht bij een fysiotherapeut of een oedeemfysiotherapeut. Het maximale aantal behandelingen staat hieronder.

De aanvullende verzekeringen Extrafit en hoger vergoeden ook lymfoedeem- en littekentherapie door een huidtherapeut. Een arts moet dan wel hebben vastgesteld dat de aandoening:

 • een negatief effect heeft op uw dagelijks functioneren, of
 • u ernstig beperkt in de belangrijkste bewegingen, uw persoonlijke verzorging of uw mobiliteit

Hier kunt u terecht

Vergoeding per verzekering

Wat u zelf betaalt

Dit moet u zelf doen

Afwijkende praktijklocatie? Dan moet u ons vooraf toestemming vragen

Oedeem(fysio)therapie krijgt u in de praktijk van de therapeut of bij u thuis. Voor zorg ergens anders moet u ons vooraf toestemming vragen. Er moet dan een medische reden zijn voor zorg op een afwijkende locatie. Afwijkende praktijklocaties zijn bijvoorbeeld het verpleeghuis, een school of een sportaccommodatie.

Goed om te weten

 • De algemene regels zijn altijd van toepassing

  De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.

 • Wij vergoeden alleen de gebruikelijke zorg die u nodig heeft

  Hier is gebruikelijke zorg: de zorg die (oedeem)fysiotherapeuten en huidtherapeuten normaal gesproken bij lymfoedeem of littekens verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

 • Kwaliteitsregisters geven extra informatie

  Bij ons heeft u optimale keuzevrijheid. U kiest zelf naar welke zorgverlener u gaat. In kwaliteitsregisters vindt u informatie die u bij uw keuze kan helpen.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.