Heeft u vragen? Bel 030 639 62 22 English

Orthodontie tot 18 jaar

Voor een goed werkend gebit.

Bekijk uw vergoedingen voor

Wat u vergoed krijgt

Lukt het bijten en kauwen niet goed doordat uw tanden en kiezen niet goed op elkaar passen? Of door een afwijking aan de kaak? Dan spreken we van een 'functionele afwijking'. Die kan vaak worden verholpen met orthodontie. Orthodontie is het verbeteren van de stand van het gebit door een beugel. 

De basisverzekering vergoedt orthodontie alleen als die nodig is door een ernstige aandoening, zoals een aangeboren afwijking of een groeistoornis. Dit komt maar weinig voor. In de vergoeding Bijzondere tandheelkunde staat waar u dan recht op heeft. De basisverzekering vergoedt ‘gewone’ orthodontie niet

De aanvullende verzekeringen Benfit en hoger vergoeden orthodontie tot 18 jaar, volgens de vergoeding die u nu leest.

Benfit vergoedt maximaal € 750 in de eerste 12 maanden vanaf de start van de behandeling. En maximaal € 750 in de 12 maanden daarna. De vergoeding eindigt dus 2 jaar na de start van de behandeling, of als u 18 jaar wordt.

Optifit vergoedt maximaal € 1.000 in de eerste 12 maanden vanaf de start van de behandeling, € 1.000 in de 12 maanden daarna en € 1.000 in de 12 maanden dáárna. De vergoeding eindigt dus 3 jaar na de start van de behandeling, of als u 18 jaar wordt.

Op onze informatiepagina vindt u uitleg over de vergoeding Orthodontie tot 18 jaar uit Benfit en Optifit.

Topfit en Superfit vergoeden orthodontie tot 18 jaar volledig. Ze hebben ook een vergoeding voor orthodontie vanaf 18 jaar.

De tandverzekeringen vergoeden orthodontie niet.

Hier kunt u terecht

 • tandarts
 • orthodontistDeze vindt u in het BIG-register als: tandarts-specialist voor dento-maxillaire orthopaedie

Dit wordt niet vergoed

 • orthodontie die vooral is bedoeld om het gebit mooier te maken

Vergoeding per verzekering

Wat u zelf betaalt

Goed om te weten

 • De algemene regels zijn altijd van toepassing

  De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed, en welke wijzigingen u moet doorgeven. En dat vergoedingen uit het verleden meetellen als u bij ons van aanvullende verzekering wisselt.

 • Wij vergoeden alleen de gebruikelijke zorg die u nodig heeft

  Hier is de gebruikelijke zorg: de orthodontie die tandartsen en orthodontisten normaal gesproken verlenen om een functionele afwijking te corrigeren. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

 • Wij bepalen de startdatum als wij de eerste declaratie ontvangen

  Wij kijken dan naar de datum van het consult of de behandeling. Vindt de orthodontist tijdens een eerste consult dat uw kind beter kan wachten met een beugel? Dan kan het bij Benfit en Optifit voordelig zijn dit consult zelf te betalen. Anders gaat de 2 of 3 jaar vergoeding al lopen voordat de behandeling echt begint. Meld dan bij de orthodontist dat u zelf betaalt. Veel orthodontisten sturen de declaratie namelijk rechtstreeks naar ons. Was uw behandeling al voor 2018 gestart? Dan geldt als startdatum: de 1e datum van consult of behandeling in 2018. 

 • Stapt u over van Benfit naar Optifit of andersom? Het behandeljaar blijft van belang

  Bij de aanvullende verzekeringen Benfit en Optifit ontvangt u voor uw kind een orthodontievergoeding per behandeljaar, geteld vanaf de 1e behandeling of het 1e consult. Het behandeljaar blijft ook leidend wanneer u overstapt naar een andere aanvullende verzekering van ONVZ, bijvoorbeeld van de Benfit naar de Optifit. Let op, deze overstap is niet altijd mogelijk. Dit hangt af van de antwoorden op de gezondheidsvragen die we stellen.

  Een voorbeeld: U heeft een Benfit verzekering en uw kind ging op 1 september 2018 voor het eerst naar de orthodontist. Dan heeft u van 1 september 2018 tot en met 31 augustus 2019 recht op maximaal € 750 vergoeding voor orthodontie, en daarna nogmaals maximaal € 750 voor het 2e behandeljaar (van 1 september 2019 tot en met 31 augustus 2020). Als u per 1 januari 2019 overstapt naar de Optifit dan ontvangt u voor de periode van 1 januari 2019 tot en met 31 augustus 2019 een vergoeding van maximaal € 250 extra (omdat de Optifit € 1.000 per behandeljaar vergoedt) plus eventueel het bedrag dat nog over is van de € 750 uit de Benfit.

  Per 1 september 2019 start het 2e behandeljaar. U krijgt vanuit de Optifit dan een vergoeding van € 1.000 voor de orthodontie voor uw kind. Voor het 3e behandeljaar, van 1 september 2020 tot 1 september 2021, heeft u nogmaals recht op een vergoeding van € 1.000 voor orthodontie, als u de Optifit verzekering behoudt.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.