Heeft u vragen? Bel 030 639 62 22 English

Orthodontie tot 18 jaar

Voor een goed werkend gebit.

Bekijk uw vergoedingen voor

Wat u vergoed krijgt

Lukt het bijten en kauwen niet goed doordat uw tanden en kiezen niet goed op elkaar passen? Of door een afwijking aan de kaak? Dan spreken we van een ‘functionele afwijking’. Die kan vaak worden verholpen met orthodontie. Orthodontie is het verbeteren van de stand van het gebit door een beugel.

De basisverzekering vergoedt orthodontie alleen als die nodig is voor bijzondere tandheelkundige zorg. Dat is zorg bij ernstige aandoeningen, zoals een groeistoornis. Dit komt maar weinig voor. De basisverzekering vergoedt ‘gewone’ orthodontie niet.

De aanvullende verzekeringen Benfit en hoger vergoeden orthodontie tot 18 jaar.

Benfit vergoedt maximaal € 750 in de eerste 12 maanden vanaf de start van de behandeling. En maximaal € 750 in de 12 maanden daarna. De vergoeding eindigt dus 2 jaar na de start van de behandeling, of als u 18 wordt.

Optifit vergoedt maximaal € 1.000 in de eerste 12 maanden vanaf de start van de behandeling, € 1.000 in de 12 maanden daarna en € 1.000 in de 12 maanden dáárna. De vergoeding eindigt dus 3 jaar na de start van de behandeling, of als u 18 wordt.

Topfit en Superfit vergoeden orthodontie volledig. Bij Benfit en Optifit stopt de vergoeding als u 18 jaar wordt. Topfit en Superfit hebben ook een vergoeding voor orthodontie vanaf 18 jaar.

De tandverzekeringen vergoeden orthodontie niet.

Hier kunt u terecht

 • tandarts
 • orthodontistDeze vindt u in het BIG-register als: tandarts-specialist voor dento-maxillaire orthopaedie

Dit wordt niet vergoed

 • orthodontie die vooral is bedoeld om het gebit mooier te maken

Vergoeding per verzekering

Wat u zelf betaalt

Goed om te weten

 • De algemene regels zijn altijd van toepassing

  De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.

 • Wij bepalen de startdatum als wij eerste declaratie ontvangen

  Wij kijken dan naar de datum van het consult of de behandeling. Vindt de orthodontist tijdens een eerste consult dat uw kind beter kan wachten met een beugel? Dan kan het bij Benfit en Optifit voordelig zijn dit consult zelf te betalen. Anders gaan de 2 of 3 jaar vergoeding al lopen voordat de behandeling echt begint. Meld dan bij de orthodontist dat u zelf betaalt. Veel orthodontisten sturen de declaratie namelijk rechtstreeks naar ONVZ.

 • Wij vergoeden alleen de gebruikelijke zorg die u nodig heeft

  Hier is de gebruikelijke zorg: de orthodontie die tandartsen en orthodontisten normaal gesproken verlenen om een functionele afwijking te corrigeren. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.