Heeft u vragen? Bel 030 639 62 22 English

Zwangerschap en bevalling

Bent u zwanger?

Bekijk uw vergoedingen voor

Wat u vergoed krijgt

Een zwangerschap is een spannende periode in uw leven waarin een hoop gebeurt. Er moet van alles worden geregeld – in huis, verlof, kraamzorg – en misschien heeft u veel vragen.

Met uw vragen kunt u terecht bij een verloskundige. Als u zwanger bent, kunt u zonder verwijzing een afspraak maken. De verloskundige beantwoordt uw vragen, begeleidt u tijdens de zwangerschap en bereidt u voor op de bevalling. Sommige huisartsen leveren ook verloskundige zorg. Dan kunt u natuurlijk ook bij uw huisarts terecht.

Al aan het begin van de begeleiding bespreekt de verloskundige of de huisarts met u de mogelijkheden voor prenatale screening. Ook vragen zij waar u wilt bevallen: thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis.

Als u medische problemen krijgt tijdens de zwangerschap, zoals een hoge bloeddruk of zwangerschapssuiker, dan verwijst de huisarts of verloskundige u naar de gynaecoloog. Dat gebeurt ook als u een verhoogd risico heeft op complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling. De gynaecoloog neemt de begeleiding dan over, en u bevalt in het ziekenhuis.

De basisverzekering vergoedt verloskundige zorg door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. We vergoeden het hele traject van de begeleiding tijdens de zwangerschap tot en met de controles na de bevalling. De vergoeding hangt af van waar u bevalt. Er zijn 3 mogelijkheden:

 1. U bevalt thuis

  Wilt u thuis bevallen in uw eigen vertrouwde omgeving? Dan vergoedt de basisverzekering de verloskundige zorg door de verloskundige of de huisarts. Als er complicaties zijn en u toch naar het ziekenhuis moet, dan vergoeden wij dat ook. Dan geldt situatie 3.

 2. U bevalt in een geboortecentrum, of in het ziekenhuis zonder dat dit medisch noodzakelijk is.

  Heeft u liever extra medische zorg dicht in de buurt? U kunt bevallen in de polikliniek van het ziekenhuis zonder dat dit medisch noodzakelijk is, of in een geboortecentrumOok wel geboortehotel of kraamhotel genoemd. Meestal begeleidt uw eigen verloskundige of huisarts de bevalling daar. De basisverzekering vergoedt ook dan de verloskundige zorg. Maar let op: u betaalt dan een hogere eigen bijdrage. Die staat vermeld bij kraamzorg. Als er complicaties zijn, waardoor bevalling in het ziekenhuis noodzakelijk is, dan geldt situatie 3. De eigen bijdrage geldt dan niet.

 3. U bevalt in een ziekenhuis op medische indicatie

  Is er een risico op complicaties tijdens de bevalling of bent u al onder begeleiding van de gynaecoloog? Dan bevalt u in de polikliniek van het ziekenhuis op medische indicatie. De gynaecoloog begeleidt de bevalling. De basisverzekering vergoedt de verloskundige zorg door de gynaecoloog. Is ziekenhuisopname nodig? Dan vergoeden wij die ook.

De aanvullende verzekeringen Extrafit en hoger vergoeden preventiecursussen, die u kunnen helpen bij een fitte zwangerschap en een goede voorbereiding op de bevalling. De aanvullende verzekeringen Extrafit en hoger vergoeden een kraampakket van onze Kraamzorg Service. De aanvullende verzekeringen Benfit en hoger vergoeden daarnaast extra kraamzorg en zorg bij borstvoeding. De aanvullende verzekeringen Optifit en hoger vergoeden ook nog de kosten van een bevalling-tens, voor pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Dit wordt niet vergoed

 • steriele waterinjecties
 • verbandwatten en steriel hydrofielgaas tijdens de bevalling
 • hotelfaciliteiten of andere luxezorg in het geboortecentrum

Vergoeding per verzekering

Wat u zelf betaalt

Dit moet u zelf doen

Voor de gynaecoloog moet u een verwijzing hebben

Voor u naar de gynaecoloog gaat, moet u een verwijzing hebben van uw huisarts of verloskundige. Bij acute zorgZorg die niet kan worden uitgesteld bijvoorbeeld bij een levensbedreigende situatie is geen verwijzing nodig.

Goed om te weten

 • De algemene regels zijn altijd van toepassing

  De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.

 • Wij vergoeden alleen de gebruikelijke zorg die u nodig heeft

  Hier is gebruikelijke zorg: de verloskundige zorg die verloskundigen en medisch specialisten normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.