Heeft u vragen? Bekijk onze contactmogelijkheden ZakelijkBereken premieEnglish

Psychische zorg bij de huisarts

Iedereen is wel eens somber, of ziet het even niet meer zitten. Maar soms heeft u professionele hulp nodig.

Bekijk uw vergoedingen voor

Wat u vergoed krijgt

Heeft u gezondheidsproblemen? Dan is uw huisarts meestal uw eerste aanspreekpunt. Ook als het gaat om psychische klachten.

De huisarts ondersteunt u bij lichte psychische klachten. Bíjvoorbeeld somberheid, rouwverwerking of eenzaamheid. In een huisartsenpraktijk werkt vaak een praktijkondersteuner voor geestelijke gezondheidszorg (POH-ggz). Deze is opgeleid voor het helpen van mensen met psychische klachten. Hij kan gesprekken met u voeren, maar ook internetprogramma’s inzetten bij de behandeling. Soms krijgt u medicijnen.

De basisverzekering vergoedt psychische zorg door de huisarts of door de POH-ggz voor alle leeftijden.

In de gesprekken gaat de huisarts of de POH-ggz ook na of hij u wel de juiste zorg kan geven. Misschien heeft u meer of andere zorg nodig, bijvoorbeeld omdat uw klachten door een psychische stoornis komen. Dan verwijst de huisarts u door, naar de generalistische basis-ggz of de gespecialiseerde ggz. Dan gelden die vergoedingen.

Bent u jonger dan 18 jaar? Dan verwijst de huisarts u naar de jeugd-ggz. Deze zorg valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Uw huisarts weet naar welke zorgverleners hij u kan verwijzen.

Dit wordt niet vergoed

  • bewegingsgerichte therapie
  • anonieme behandeling via internet

Andere vergoedingen

De aanvullende verzekeringen Extrafit en hoger vergoeden ook andere zorg die u misschien kan helpen bij psychische klachten. Bijvoorbeeld preventiecursussen, zoals runningtherapie of een slaapcursus, en alternatieve geneeswijzen.

Wilt u stoppen met roken? Ook daarbij kunt u ondersteuning krijgen.

Vergoeding per verzekering

Wat u zelf betaalt

Goed om te weten

  • De algemene regels zijn altijd van toepassing

    De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.

  • Wij vergoeden alleen de gebruikelijke zorg die u nodig heeft

    Hier is gebruikelijke zorg: de zorg die huisartsen normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.